bezár
 

art&design

2012. 08. 06.
Haraszty Éva az idei Krisztina-díjas művészfeleség
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Haraszty Éva, Haraszty István Édeske Kossuth-díjas kinetikus szobrász felesége kapta idén a tavaly Gyémánt László felesége emlékére alapított Krisztina-díjat, amelyet hétfőn adtak át a Társalgó Galériában, Budapesten.
Gyémánt László nyújtotta át Haraszty Évának a kitüntetést, a Benedek György szobrász készítette plakettet, amelynek egyik oldalán a Gyémánt László festménye alapján készült Krisztina-portré látható, a másik felén pedig felirat: "A múzsának, a gondoskodó társnak, aki nélkül nem születhetnének halhatatlan művek."  

    Kárpáti Tamás újságíró, a Premier magazin főszerkesztője alapította a díjat, mivel, mint azt az MTI-nek elmondta, régi barátság fűzi Gyémánt Lászlóhoz, és mélyen megrendítette, amikor a művész felesége, Krisztina - aki a festőművésznek nemcsak múzsája, társa, hanem titkára is volt - 42 éves korában, gyógyíthatatlan betegségben 2011 februárjában meghalt. Közös életük 22 éven át tartott.

    Haraszty István Édeske szobrászművész felesége, Éva, az idei kitüntetett, aki két gyerek édesanyja és öt unokája van. Az MTI-nek elmondta, nem tartja magát múzsának. Se képet, sem szobrot nem készített róla Édeske.

    Ötven éve ismerik egymást, 45 éve élnek házasságban. Az első időkben, amikor kisgyermekei voltak, nem segítette, de nem is gátolta férjét a munkában, "és ez volt a legtöbb, amit akkor tehettem" - jegyezte meg.

    Haraszty Éva hozzátette, hálás a sorsnak, hogy férje által megélheti a művészet születésének élményét. Édeske úgy dolgozik, mint egy sebész: precízen és tervszerűen, soha nem rajzolja le terveit, fejben tart minden lépést. Éva először a Deák Dénes-szökőkút készítésekor segített neki, kézbe adta a szerszámot, fogta, tartotta a fémet. Aztán szép lassan megtanulta, hogy milyen anyagokra, szerszámokra, csavarokra van szükség, és azt is, hol lehet mindezt beszerezni. 

    Éva intézte a ház bővítését, és amikor a szomszéd ház felét megvásárolták, ő csinálta meg a galériát. Egy ötszáz darabos gyűjteményt is gondoz, melyben száz darabból álló kortárs ékszergyűjtemény is helyet kapott, elsősorban Péter Vladimir ötvösművésznek, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanárának és tanítványainak (mások mellett Jermakov Katalin, Király Fanni és Vékony Fanni) munkáiról van szó.

    Férjéről, a 75 éves Édeskéről elmondta, hogy minden nap dolgozik, de nagy esztergált fémdarabokkal most nem foglalkozik, inkább képeket készít. Ezek két-három nap alatt megvannak, míg a szobor elkészítési ideje 1-2 hónap. Elárulta, hogy a művész "beleszeretett" a számítógépbe, sokat ül előtte és a munkáit rendezi.

    Haraszty Éva a díj névadóját, Krisztinát 1995-ben ismerte meg egy kiállítás-megnyitón a Körmendi Galériában. "Önzetlen teremtés volt és végtelenül jó ember. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az emlékére alapított díjat idén én kaptam meg" - mondta.

    Héttagú kuratórium - Hernádi Judit és Székhelyi József színészek, Borsos Mihály fotóművész, a Gyémánt Lászlóról filmet készítő Ámon Betti, Kiss Ilona festőművész, Gyémánt László és Kárpáti Tamás - döntött arról, hogy évente egyszer, Krisztina-napon, augusztus 5-én adják át az elismerést - plakettet és oklevelet - az arra érdemes művészfeleségnek vagy művészférjnek. Az előző évben Fehér László Kossuth-díjas festő felesége, Geisler Edit kapta meg az elismerést.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Frédéric Tellier: A tűzön át
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés