bezár
 

art&design

2012. 08. 07.
Fazekasvásár Korondon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hétvégén immár 35. alkalommal szervezik meg a fazekasvásárt a festett kerámiáiról híres székelyföldi Korondon.
Kovács György, a korondi községháza kulturális referense 1982 óta szervezi a fazekasvásárt. Az MTI-nek felidézte, hogy a székelyföldi község fazekasai a kommunista diktatúra idején kaptak engedélyt arra, hogy a Korond peremén fekvő árcsói fogadó területén minden évben augusztus második szombatján és vasárnapján megtartsák a fazekasvásárt.

A rendezvény akkor azt a célt szolgálta, hogy a fazekasok ne csak a jelentős turistaforgalommal rendelkező romániai üdülőhelyeken árulhassák a kerámiájukat, hanem csalogassák Korondra a potenciális vevőket. 

    Mára a fazekasvásár afféle falunapokká alakult. Az árcsói fogadó területén felállított szabadtéri színpadon rezesbandák, néptánccsoportok és kortárs zenét játszó zenekarok lépnek fel, a sportolni vágyóknak pedig focibajnokságot is szerveznek. Ilyenkor látogatnak el Korondra a 11 magyarországi testvértelepülés küldöttségei is. 

Kovács György elmondta, hogy a vásáron mindvégig a hagyományos korondi kerámiát próbálták népszerűsíteni. Megjegyezte, a nyolcvanas években elterjedt, piros olajfestékkel díszített tányérokat és kancsókat például nem engedték be a vásár területére. A Korondra látogatók a vásár idején a hagyományos kerámiatárgyak bővebb kínálatából válogathatnak, nem úgy, mint a főutca melletti ajándékboltokban, ahol manapság már kínai ajándéktárgyak képezik az áru jelentős hányadát.

    Kovács György elmondta, hogy általában 25-30 fazekas szokta kipakolni a portékáját, idén is ennyi árusra számítanak, de a helyben készített kerámiák mellett a környéken készült, fából faragott dísztárgyakat, szalmakalapokat, gyöngyfüzéreket és bőrdíszműves termékeket is vásárolhatnak a látogatók.

A tavalyi vásár két napján több mint ötezren fordultak meg az árcsói fogadó területén. Az idei rendezvényen első alkalommal díjazzák a legjobb korondi fazekasmestereket.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés