bezár
 

art&design

2012. 08. 08.
Műalkotások kerültek Pécsre Lakatos Artúr hagyatékából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A neves festő- és iparművész, Lakatos Artúr hagyatékát képező értékes festménnyel és mellszoborral gazdagodott a pécsi Janus Pannonius Múzeum a napokban.
 A Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága az MTI megkeresésére azt közölte, hogy az alkotó unokája, Méhes Anna által felajánlott festmény és bronz mellszobor Fischer Bélát, Baranya vármegye 1925 és 1937 közötti alispánját ábrázolja. Előbbi Lakatos Artúr, utóbbi Bársony György munkája.

    Az igazgatóság felidézte, hogy Lakatos Artúr (1880-1968) a magyar összművészeti tevékenység rendkívül sokoldalú, többször is megújuló kiváló alkotója volt, aki a képző- és alkalmazott művészet több területén is magas szinten dolgozott, egy időben az Iparrajziskola textilosztályának vezetői teendőit is ellátta.

    Munkásságának több pécsi vonatkozása is van: számos városi tematikájú rajza és festménye mellett kerámiaterveket készített a pécsi Zsolnay porcelángyárnak. Az ő nevéhez fűződik például a Baranya Megyei Közgyűlés Papnövelde utcai dísztermének belsőépítészete, bútorzatának tervezése (1932), valamint a Rákóczi úti Sopianae Söröző teljes belső berendezése, üvegablaka is (1943).

    Bársony György a pécsi Ferencesek templomával szemben álló, a helybéliek és a turisták által is kedvelt, "galambos kútként" is ismert Assisi Szent Ferenc-szobrot készítette.

    A múzeumi igazgatóság tervezi, hogy a következő években tárlatot rendez Lakatos Artúr műveiből, bemutatva a polgári művészet e kiváló, de elfeledett alkotóját.

    Fabényi Júlia, az igazgatóság vezetője az MTI-nek azt mondta: nagy öröm számukra, hogy gyűjteményük pécsi vonatkozású alkotásokkal bővült, különösen azért, mert ritkák az ehhez hasonló felajánlások.

Rámutatott arra, hogy a műkereskedelem biztosítja a magántulajdonban lévő műkincsek forgalmát, a tulajdonosok rendszerint pénzért válnak meg értékes tárgyaiktól, a múzeumnak nincs forrása, hogy vásároljon.

    Értékes alkotást utoljára tavaly novemberben kapott a Janus Pannonius Múzeum. Akkor Vécsey Károly aradi tábornok leszármazottja Székely Bertalan festőművész egyik mennyezettanulmányát ajándékozta az intézménynek.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés