bezár
 

art&design

2008. 09. 15.
Goya-rézkarcot raboltak kulturális aktivisták
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az eddig ismeretlen S-11 Szabad Művészet Kommandó elnevezésű szervezet vállalta magára Francisco Goya XVIII. századi spanyol festő és grafikus egy felbecsülhetetlen értékű rézkarcának elrablását egy bogotai kiállításról.
A kolumbiai fővárosban rendezett Goya-tárlaton a Háború borzalmai című sorozat 80 darabját állították ki. A Szomorú sejtelem című munka a múlt héten kedden tűnt el. A kiállítást rendező Gilberto Alzate Avendano alapítvány helyi idő szerint vasárnap jelentette be, hogy levelet kaptak, amely szerint az S-11 vállalta magára a képrablást. "Goya, műved visszatért a harcba. Goya nem halt meg, küzdelme folytatódik. Rézkarca szétszakítja a múzeumok pókhálóját és beleveti magát a jelenkor csatájába. A kép a mi kezünkbe került" - idéz az állítólagos képrablók szövegéből az alapítvány közleménye.

Ala María Alzate, az alapítvány igazgatója szerint nem ismert, hogy a szervezet egyáltalán létezik-e és van-e köze a 180 éve halott mester munkájának eltüntetéséhez. Csak annyi bizonyos, hogy a szöveg stílusa hasonlít az M-19 elnevezésű, már feloszlott baloldali forradalmárcsoport 1974-es keltezésű leveléhez, amelyben Simon Bolivár dél-amerikai szabadságharcos Bogotában őrzött kardjának elrablását vállalta magára. 

Az El Tiempo című lap tudósítása szerint a mostani levél anonim szerzői a túl magasnak tartott belépti díjat kifogásolták. A 80 alkotást a művész szülőhelyén, a spanyolországi Fuendetodosban működő Goya-múzeum kölcsönözte a bogotai alapítványnak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés