bezár
 

art&design

2012. 08. 20.
Felhagytak Leonardo "elveszett" festményének keresésével
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy elveszett Leonardo-freskó miatt robbant ki vita Firenze polgármestere és az olasz kulturális miniszter között. A csatát egyelőre a miniszter nyerte – az olasz sajtó szerint.
Megkezdték az állványok eltávolítását a firenzei Palazzo Vecchio palotájának Cinquecento terméből. 

    Lorenzo Ornaghi kulturális miniszter úgy rendelkezett, hogy a „Leonardo-kísérlet” lezárult: nem végezhetnek több fúrást a teremnek azon a falán, amelyet a Giorgio Vasari által 1554-ben festett csatajelenet díszít. 

    Matteo Renzi firenzei polgármester nyílt levélben kérte a minisztert a mikroszkopikus méretű fúrások folytatására. Renzi hangsúlyozta, hogy nem Vasari alkotását, hanem a 19. századi restaurálás során a képre felvitt festékréteget fúrnák át. Máskülönben rendkívüli felfedezésről mondunk le – hangoztatta Firenze első embere. 

    A miniszter nem válaszolt, de az olasz újságok az „óvatos” tárcavezetőnek adtak igazat a „minden falat áttörni akaró” Renzivel szemben. 

    Július végéig hét apró lyukat fúrt Vasari freskóján a Maurizio Seracini vezette kutatócsoport. Vasari alkotása mögött Leonardo da Vinci 1503-ban készült freskóját keresték az Anghiari csata jelenetével. 

    Seracininek annyit sikerült kimutatnia, hogy a Vasari festette fal mögött a Leonardo által is használt festékpigment maradványai találhatók. 

    Renzi azután írta meg a levelét, hogy a falfúrást 250 ezer dollárral támogató National Geographic tudományos társaság nehezményezve vette tudomásul a Leonardo-expedíció leállítását miniszteri engedély hiányában.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés