bezár
 

art&design

2008. 09. 16.
Csaknem 89 millió eurót hoztak a Sotheby's árverésén Hirst alkotásai
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Minden arannyá válik a kezében, akárcsak Midász királynak - Damien Hirst, a brit művészet fenegyereke tovább erősítette hírnevét hétfőn a Sotheby's aukcióján, ahol alkotásaiért összességében a vártnál jóval nagyobb összeget fizettek ki.
Beautiful Inside My Head Forever mottóval az excentrikus képzőművész munkáiból hétfőn és kedden rendeznek árverést a Sotheby's aukciósháznál. Damien Hirst több mint 220 alkotását bocsátotta aukcióra, szakítva így a művészeti élet azon íratlan hagyományával, amely szerint az új munkákat galériákon keresztül értékesítik. 

Az aukción a felkínált 56-ból 54 alkotás kelt el hétfőn, összesen 70,5 millió fontért (mintegy 88,88 millió euróért), és ez az összeg már így is jóval meghaladja a várakozásokat. A Sotheby's korábban úgy becsülte, hogy a két nap alatt legfeljebb 65 millió fontot (82 millió eurót) hoznak az árverések. 

Formaldehidben úszó aranyozott borjú, cápa és zebra  - egyebek között ezek a híres-neves művek kerülnek kalapács alá. A borjú, amelynek patáit és szarvait 18 karátos arannyal vonta be a művész, 10,3 millió fontért (13 millió euróért) kelt el. Az Aranyborjútól amúgy azt várták, hogy nagyjából 12 millió fontért talál gazdára. A formaldehidben elhelyezett tigriscápáért az elvárt 6 millió font helyett végül 9,56 millió fontot (12 millió eurót) fizetett a vevő. 

A formaldehidben úszó zebrától, amely a Hihetetlen utazás címet viseli, illetve Az Álom nevet viselő, hasonlóképpen "tartósított" csikótól 2-3 millió fontos bevételt remélnek a szervezők. Ezeket kedden bocsátják árverésre. 

A multimilliomos művész véleménye szerint az aukció a művészet eladásának egyik legdemokratikusabb módja. Hozzátette, hogy bár jókora kockázattal jár ilyen módon megvásárlásra kínálni műveit, őt különösen izgatja a szokatlan eljárásban rejlő kihívás. 

Hirst az egyik legismertebb kortárs képzőművész, aki a kilencvenes évek elején provokatív alkotásaival tört be a köztudatba. Művei között szerepel gyémántokkal kirakott koponya, különféle, formaldehidben úszó állatok és kukacok rágta, rothadó tehénfej is. A brit sajtó szerint a 43 éves Hirst vagyona ugyanakkora mint a Harry Potter-sorozat írójáé, J.K. Rowlingé (2007-es becslések szerint 545 millió font), s kétszer akkora, mint Mick Jaggeré vagy Elton Johné.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
Todd Phillips: Joker
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés