bezár
 

art&design

2012. 08. 21.
Tárlat John Lennon rajzaiból és tárgyaiból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Beatles énekes-gitárosa, John Lennon rajzaiból és személyes tárgyaiból nyílik kiállítás csütörtökön a pécsi Művészetek és Irodalom Házában.
 A szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a The Art of John Lennon című, a nagyközönség számára péntektől látogatható tárlat mintegy nyolcvan tárgyat mutat be a német Beatles-rajongó, Michael-Andreas Wahle magángyűjteményéből. A tragikus sorsú zenésznek a hatvanas évekből származó rajzai mellett szemügyre vehetőek személyes tárgyai, privát fotói, litográfiái, kitüntetései, és egyebek mellett a plakátjai is.

    Az ez év elején már a szegedi közönség által is megcsodált, szeptember 26-ig nyitva tartó kiállítás apropóját az adja, hogy a Beatles idén ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját. A tárlatra a Trio Enigma zenekar múlt péntektől mini Beatles-koncertekkel hívja fel a figyelmet Pécs több pontján, amelyeken közszemlére teszik John Lennon jellegzetes szemüvegének óriás változatát.

    A Zsolnay Örökségkezelő utalt rá, hogy John Lennon egész életében kreatív volt: gitározott vagy dalt komponált, de az sem volt ritka, hogy ceruzát, papírt ragadott és rajzolt. "Egyszerű vonalvezetésű, szellemes képek maradtak utána, melyekkel diákkorában iskolatársait, később saját magát és Yoko Onóval kötött második házasságából származó fiát, Seant is szórakoztatta" - írták.

    Hozzátették, hogy a percek alatt elkészült humoros rajzait még leghűségesebb rajongói közül sem ismeri mindenki. A művész ifjúkorában, már első zenei sikerei előtt feltűnést keltett illusztrációival, karikatúráival, amelyeken nem ritkán tanárait örökítette meg.

"Rajztehetségének köszönhetően tizenhét évesen felvételt nyert a Liverpool-i művészeti akadémiára, ahol 1957-1960-ig tanult, majd abbahagyta, hogy Beatle lehessen. A rajzolás iránti szenvedélye azonban haláláig megmaradt" - olvasható az örökségkezelő közleményében.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés