bezár
 

art&design

2012. 08. 23.
Tyúkokat tenyésztettek az Árpád-kori templom romjai között
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Bihar megyei Keményfok (Avram Iancu) község tulajdonába vette és védetté nyilvánította a községhez tartozó Tamáshida Árpád-kori templomának a romjait, hogy megóvja azokat a pusztulástól. A közelmúltig egy helyi gazda tyúkokat tenyésztett a romos épületben.
A Krónika napilap riportja szerint a Fekete-Körös partján, a magyar határtól alig hat kilométerre álló, többnyire románok által lakott Tamáshidán Trianon után vált romossá a XII. században épült templom.

A román stílusban épített templom a Liptay bárók családi birtokán állt, a bárók családi kápolnának használták. A falu református közössége új templomot épített magának. Liptay Frigyes báró leszármazottai azonban nem igényelték vissza az egykori birtokot, így a templom is gazdátlanul maradt, állapota évről-évre romlott. Mára csak az impozáns torony, és a szentély egy része áll, de ezek falai is megrepedeztek, a torony is megdőlt.

    A templomromot és a körülötte levő telket két helybéli család vette jogtalanul birtokba, egyikük tyúkketreceket épített a romok közé.

Ezt az állapotot rögzítette nemrég egy helyszíni szemle során a Bihar megyei Műemlékvédelmi Hivatal vezetője, Lucian Silaghi. Az ő közbenjárására lépett a község önkorományzata, mely tulajdonába vette és védetté nyilvánította a templomromot és a körülötte fekvő 595 négyzetméteres területet. Az önkormányzat felszólítására a gazdák kiköltöztették a tyúkketreceiket a romok közül. 

    Sorin Marius Sabau, a község jegyzője a Krónikának elmondta, a község vezetői úgy vélik, turisztikailag hasznosíthatnák a romokat. A Körös-part amúgy is vonzza a piknikezőket, a templomrom pedig egy itt fészkelő ritka madárfajjal együtt a település turisztikai vonzerejét növelhetné. A jegyző azonban azt is megemlítette, a községnek nincsen arra pénze, hogy az Árpád-kori templomot helyreállítsa.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés