bezár
 

art&design

2012. 08. 27.
Árnyaltan - London Katalin kiállítása a MÚOSZ székházában
2012. 08. 31. – 2012. 09. 21., MÚOSZ, 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/A.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Árnyaltan - London Katalin kiállítása a MÚOSZ székházában Árnyaltan címmel lesz látható London Katalin 2012. augusztus 31-én,18 órakor megnyíló kiállítása a MÚOSZ székházában. Fotográfusként London Katalin eddig inkább mint enteriőrök, épületek és portrék készítője volt ismert. Két évtizede vezető hazai építészeti és lakberendezési magazinokban publikál írásokat és képeket.
Ezúttal másik oldaláról is megismerheti a közönség. Árnyaltan című kiállításán elégikus hangulatú táj- és városképeket, különös enteriőröket, elgondolkodtató portrékat állított ki.

A félszáznyi alkotás a világ számos pontján készült New Yorktól Párkányig, Korzikától Szentendréig, de az utazások során szerzett vizuális élmények csak a megörökítés apropójául szolgáltak. Akár az amerikai nagyváros kőrengetegében megbújó magányos embert, akár a pusztuló tiszai gőzhajót, akár a velencei biennále rejtett mozzanatait találta rögzítésre érdemesnek, a lényeg nem a téma, hanem az a koherens alkotói szemlélet, amelyik egységbe fogja a nagyon is különböző képeket.

London Katalin fotói nemcsak a témájukat és készítésük helyét illetően változatosak, hanem műfajilag és formailag is. Vannak fekete-fehér és pasztelles hangulatú színes kompozíciói, s akad néhány kép, amelyik vegyíti a kettőt. Akadnak olyan fényképek, amelyek inkább a távlatokkal, mások az apró részletekkel operálnak. S néha ugyanaz a téma inspirálja arra, hogy megmutassa az egészet és a benne rejtőzködő részleteket is.

Az emberábrázolások esetében is megtapasztalható a sokféleség: a fegyelmezett rendet sugalló színes portré a festőművész Bak Imréről, a Makk Károly filmrendezőről készült intim monokróm kép, vagy akár a Parti Nagy Lajos költőt ábrázoló meglepő kompozíció különféle fotográfiai magatartást mutatnak.

Egy valami azonos minden képben s London Katalinnak a fényképezéshez való alapvető viszonyában. Ő így vall erről a tárlat katalógusában: "Fényképezés közben ma is ugyanazt a felszabadult boldogságot érzem, mint gyermekkoromban, amikor Pajtás gépemmel mindent lefényképeztem, hogy megmutathassam, mi van az árokparton vagy az utca túloldalán."

A tárlathoz magyar és angol nyelvű színes katalógus készült Bárd Johanna tervei alapján.

A kiállítás kurátora: Szarka Klára, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke.

A kiállítás megnyitójára 2012. augusztus 31-én, pénteken 18 órakor kerül sor a MÚOSZ Mikszáth-termében. A kiállítást megnyitja Keleti Éva Prima Primissima-díjas fotóművész. Közreműködik Kovács Gerzson Péter táncművész és Lukács Miklós cimbalomművész. A zenei hátteret dj daybreak szolgáltatja. 

A kiállítás szeptember 21-ig látható hétköznapokon 8–19 óráig a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Mikszáth-termében (1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/A ).


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

Interjú Kovalik Balázzsal aktuális munkáról, a fiatalok lehetőségeiről, a szakma működéséről és helyéről Magyarországon
Simon Longman: Rozsda, avagy minden vérünk benne szárad
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés