bezár
 

art&design

2012. 09. 04.
Vadászati múzeum Sepsiszentgyörgyön
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Interaktív vadászati múzeumot hoznak létre Sepsiszentgyörgyön egy uniós forrásokból felújított műemlék épületben, az úgynevezett Bene-házban - közölte az MTI-vel Antal Árpád, a székelyföldi város polgármestere.
"Székelyföld egyik legnagyobb értéke a páratlanul gazdag vadállomány: Kovászna a legnagyobb barnamedve-populációval rendelkező romániai megye, az itt elejtett szarvastrófeák is a nemzetközi élmezőnybe tartoznak. Ezt a kincset szeretnénk bemutatni a Székelyföldre látogatóknak" - mondta a polgármester.

    Antal Árpád szerint várhatóan 2013 tavaszán nyitják meg a Székely Mikó Kollégium szomszédságában, egy igényesen felújított szecessziós házban a Székelyföld első vadászati múzeumát, amelyben nem csak trófeákat talál majd a látogató.

Érintőképernyős rendszer segít majd megismerni a térségben honos vadállatok viselkedését, hangját, nyomát, az alagsorban pedig medvebarlangot rendeznek be. A nyomkövetést is kipróbálhatják a látogatók, és lézerpuskával vadászhatnak a kivetítőn felbukkanó virtuális vadkanra - ígéri a polgármester.

    A múzeum kialakításához Sárkány Árpád erdőmérnök, a romániai országos vadászati hatóság tagja, Európa legnagyobb forgalmú vadászati irodájának üzemeltetője ajánlotta fel Sepsiszentgyörgy városának több nemzedékre visszatekintő vadászati magángyűjteményét.

Az önkormányzat felhívással fordult a lakossághoz is, hogy vadászati ereklyék, régi fegyverek, trófeák adományozásával, vagy kölcsönzésével segítse a múzeum berendezését.  

    "A vadállomány bősége, az, hogy itt él a romániai medvepopuláció csaknem húsz százaléka, érték is, és gond is. Érték annak, aki büszke arra, hogy valamiben mi is elsők vagyunk, és meg tudtuk őrizni Európa legjobb génállományát, viszont gond annak, akik a közvetlen közelségében élnek, a falusi embereknek, mert a mindennapi létüket, mezőgazdasági termésüket a túlszaporodott medveállomány veszélyezteti" - mondta az MTI-nek Sárkány Árpád.

    A szakember beszámolt arról, hogy az épület felújítása befejeződött, jelenleg a múzeum berendezésének tervein dolgoznak, és erre a keszthelyi vadászati múzeum szakembereit kérték fel. 

    "Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes személyesen is támogatásról biztosított bennünket a székely nemzeti vadászati múzeum létrehozásában" - mondta Sárkány Árpád.

    Romániában jelenleg két vadászati múzeum működik, az egyik a Prahova völgyében található Posadan, ahol összegyűjtötték a volt kommunista diktátor, Ceausescu által elejtett óriástrófeákat. 

    Nagyszebenben működik a Vadászfegyver- és Trófeamúzeum, ezt August von Spiess ezredesnek, a román királyi udvar egykori fővadászának a házában alakították ki.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Családi hálók a Margó Vásárszínpadán Családi hálók a Margó Vásárszínpadán
Margó 2019 - Barnás Ferenc és Harag Anita
Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
irodalom

Mosoly, sellők és sorok Mosoly, sellők és sorok
Margó 2019 – Umami, Darvasi László, André Aciman


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés