bezár
 

art&design

2012. 09. 05.
Gáztól károsodtak az egri múzeum műtárgyai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Súlyosasan károsodott az egri Dobó István Vármúzeum több mint 700 műtárgya egy négy évvel ezelőtti fertőtlenítés során - közölte hétfőn a heol.hi Heves megyei hírportál.
A múzeum Sas úti raktárbázisán 2008-ban történt gázos fertőtlenítés nyomán a vármúzeum több mint 700 műtárgya súlyosan károsodott, és nem zárható ki, hogy a felhasznált vegyszer az ott dolgozók egészségére is ártalmas lehetett. Az értesülést megerősítette Benedek István, a Heves Megyei Intézményfenntartó Központ (HMIK) vezetője is - közölte a weboldal.

    Mint elmondta: a Sas úti raktárbázisban, ahol legalább 32 ezer vegyes összetételű kerámia, textil, bútor, viselettörténeti, képzőművészeti, műszaki tárgyi emlék volt elhelyezve, még 2007-ben súlyos rovar- és gombafertőzés lépett fel.

    Ezért, a biológiai vagy kémiai fertőzések, valamint a tömeges műtárgykatasztrófa megelőzése érdekében a vármúzeum egy pályázat nyomán 2008. július 3. és 11. között gázosítással történő fertőtlenítést végeztetett.

    A műtárgyak károsodása, csak 2011-ben jutott az akkori fenntartó, a Heves Megyei Önkormányzat tudomására, ami után belső vizsgálatot rendeltek el. Ennek során kiderült: a raktárban tárolt tárgyakon már 2009-ben elváltozások jelentkeztek, azonban az akkori illetékesek érdemi lépéseket nem tettek.

    A három évvel ezelőtti tételes átvizsgálás során 653 különféle műtárgy károsodására derült fény. Ezeket a gázosítás körülményei indították el, és leginkább a sárga- és vörösréz, arany, ezüst vagy aranyozott, ezüstözött fémtárgyak, illetve ezekkel az anyagokkal díszített, átszőtt textíliákat érintette.

    Benedek István azt mondta a heol.hu-nak, hogy jelenleg is több szakértő dolgozik a kezelési tervek elkészítésén és a kármentesítésen.
Mivel ilyen jellegű mentesítésre nincs kialakult gyakorlat az egri szakemberek folyamatosan együtt dolgoznak a Magyar Nemzeti Múzeum Műtárgyvédelmi és Restaurátor Főosztály vezetőjével illetve kollégáival. E tevékenységet, a Nemzeti Kulturális Alap közel másfél millió forinttal támogatta.

    A legfertőzöttebb közel 700 tárgyat elkülönítették és elszállították, több mint felének már részleges restaurálása is megtörtént.

    Hangsúlyozta, hogy korábbi fenntartó megyei önkormányzat, illetve a minisztérium csupán évekkel később kapott érdemi információt a történtekről, akkor sem a teljes valóságot.

    A károsítás óta eltelt négy esztendő ellenére viszont olyan bizonyító erejű dokumentumok kerültek elő, amelyek alapján a Heves Megyei Múzeumi Szervezet ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az Egri Rendőrkapitányságon.

    Abban bíznak, hogy a nyomozó hatóságnak sikerül az eddig nem ismert részleteket kiderítenie és a felelősöket megtalálnia, hiszen az okozott kár mindannyiunk közös nemzeti kulturális értékeit érte - fűzte hozzá az igazgató.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés