bezár
 

art&design

2012. 09. 06.
Magyar alkotások a Világ Design Fővárosában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Világ Design Fővárosa (World Design Capital® – WDC) címet 2012-ben Helsinki nyerte el. A főváros és közeli települései – Espoo, Vantaa, Kauniainen és Lahti – közel 250 programmal sokszínű és tartalmas rendezvénysorozatot kínálnak.
Az eseményhez kapcsolódóan a Design Forum Finland országonként egy-egy designszervezetet kért fel a világ minden tájáról, hogy bemutassák a regionális designeredményeket, a design helyzetét, szemléletét az egyes területeken. Hazánkat a Magyar Formatervezési Tanács képviselheti a 2012-es Világ Design Fővárosa rendezvénysorozat egyik kiemelt programján, a Mindennapi felfedezések című nemzetközi kiállításon, amelyet 2012. szeptember 6. és 16. között rendeznek meg a Helsinki Design Hét idején.

A Mindennapi felfedezések című nemzetközi kiállítás (Everyday discoveries – International Design House Exhibition & Event) két fő részből, egy Központi és egy országonként megjelenő Szatellit kiállításból áll. A Központi kiállításon minden nemzet képviselteti magát a megadott hat témában – Designikon, Láthatatlan design, Teríték-társasági összejövetel, Képzelet, Innováció, Tradíció újraértelmezése – egy-egy tárggyal. A nemzetközi nagyközönség – többek között – láthat robbanásmentes gyújtót, áttetsző betont, a New York-i Museum of Modern Art egy állandó magyar darabját, valamint megtudhatja, milyen a kortárs busó öltözet, és hogyan köszön az állatvilág.

A kiállításra az országok szabadon választott anyaggal készülhettek, a magyar kiállítás címe: Folyamatos jelen – Continuous present. A kortárs magyar designt reprezentáló alkotások nem egyedi válaszokként vannak jelen a kiállításon, hanem a szellemi teljesítmény és a kreatív potenciál folytonosságát reprezentálják. A kiállított tárgyak mindegyike referenciális viszonyban van a múlttal, párbeszédet folytat a magyar design- és vizuális kultúra korábbi alkotásaival. Tervezőik örökösök is egyben, akik tudatosan használják a nemzeti MÉM-készlet legkülönfélébb elemeit. Ennek szellemében a tárlat a kollektív kulturális emlékezetünk legkülönfélébb rétegeiből válogat. Megemlékezik a halasi csipkéről, a Bauhaus szellemi örökségéről, a magyar népviseletből és motívumkincsből merítő munkákról.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés