bezár
 

art&design

2012. 09. 06.
Megszüntetik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megszűnik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a kormány döntése értelmében, azt azonban egyelőre nem tudni, mikori hatállyal fejezi be tevékenységét az intézmény, és mi lesz a munkatársakkal.
 Az információt az Index közölte, a hivatal megszűnésének tényét a KÖH-höz közel álló források az MTI-nek megerősítették. Az MTI megkeresésére a KÖH-ben nem nyilatkoztak az ügyről.

    A portál információi szerint a döntést a jövő héten jelentik be. Az Index kormányzati körökből szerzett értesülései szerint a keddi kormányülésen döntöttek a KÖH megszüntetéséről. Az írás szerint a munkatársak egy része az Emberi Erőforrások Minisztériumához, másik része a Belügyminisztériumhoz kerül, sokaknak azonban felmondanának.

    A hivatal feladata a műemlékek felkutatása és védelme, ezen belül például, hogy ellenőrizze: a beruházások az örökségvédelmi törvénynek megfelelően történnek-e. Az Index információi szerint ez a tevékenység szúrta a szemét ingatlan-befektetőknek és önkormányzatok vezetőinek, amely a szervezet két éve tartó leépítéséhez, majd mostani megszüntetéséhez vezetett.

Az írás szerint nehézséget jelentettek a KÖH régészeti feltárásai, amelyeket kötelezően kellett elvégezni a régészeti lelőhelyeken tervezett beruházásoknál. A portál úgy tudja, hogy legutóbb kormányzati szinten okozott problémát a kecskeméti Mercedes-gyár építésének helyszínén végrehajtandó régészeti feltárás. A megyei múzeum ugyanis 2,8 milliárd forintos régészeti feltárást irányzott elő, amellyel a KÖH-höz mint engedélyező hatósághoz kellett volna fordulnia. 

    Mint az Index írja, a KÖH megszüntetésének érdekessége, hogy két hónapja nevezték ki a hivatal élére Cselovszki Zoltánt, aki 2000-től 2002-ig már vezette a hivatalt. Tevékenységéhez köthető a KÖH létrejötte az Országos Műemlékvédelmi Hivatal és a Kulturális Örökség Igazgatósága összevonásával.A portál felidézi, hogy a műemlékvédelmi szervezetet két éve kezdték leépíteni, a műemléki felügyelőket áthelyezték a megyei és kerületi kormányhivatalokhoz. Júliustól a KÖH és a kormányhivatalok égisze alatt működő örökségvédelmi irodák elveszítették építéshatósági jogkörüket és szakhatóságként vesznek részt az engedélyezésben.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés