bezár
 

art&design

2012. 09. 14.
Farkas Antal Jama tárlata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Farkas Antal Jama fotóművész és grafikus munkáit bemutató kiállítás nyílik pénteken Kecskeméten a Magyar Fotográfiai Múzeumban.
 A Munkakönny című tárlatot Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. vezetője nyitja meg. Farkas Antal Jama 2002-től hosszú éveken át készítette a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál plakátjait és reklámfilmjeit.

    Farkas Antal - vagy ahogyan Kecskeméten mindenki ismerte: Jama - idén januárban hunyt el, mindössze 51 évesen. Általános iskolai tanulmányait a Kodály Zoltán Ének Zenei Iskolában végezte - többek között a későbbi pályaválasztása szempontjából jelentős hatást gyakorló Szappanos István festőművész tanítványaként. Erről életrajzában így írt: "1970: Szappanos István megment a rajzszakkörön a tv-szerelői vagy a finommechanikai gyorshegesztő szakmáktól".

    Dolgozott a Petőfi Nyomdában és a Pannónia Rajzfilmstúdióban, majd az Iparművészeti Főiskolán diplomázott.

    Alkotói munkásságában a fotót grafikai és festészeti megoldásokkal társította, nagy művészek jól ismert műveit újraértelmezte. 1987-ben készítette első Cézanne-képét, amely meghatározta további pályáját. Az általa dimenziójátéknak nevezett módszert így írta le: "Az eredetileg háromdimenziós látványt valamelyik mester két dimenzióban leképezte, majd én a csendéletet három dimenzióban elkészítem, és a reklámfotó megvilágítási követelményei szerint lefényképezem, tehát újra kétdimenziós látványt hozok létre, amelyben a többszörös dimenzióváltás egyszerre van jelen, legalábbis szándékaim szerint".

    Világszerte számos kiállításon vett részt. Önálló tárlatai mellett számos csoportos válogatás keretében mutatta be művészetét Magyarországon és külföldön. Ezek egyikén, New Yorkban elismerő oklevelet kapott Cornell Capától.

    A Balogh Rudolf-díjas fotóművész, Arany Rajzszög-díjas grafikusművész Kecskemét önkormányzatának számos kiadványát készítette, részt vett a polgármesteri hivatal várost népszerűsítő kiadványainak elkészítésében, valamint más arculattervezési munkálatokban is. 1991-ben elnyerte a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat, valamint 2001-ben a Hungart ösztöndíját.

    A Magyar Fotóművészek Szövetsége 1995-ben vette fel soraiba. Tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is.

    A Farkas Antal Jama fotóiból nyíló kiállítás november 11-ig tekinthető meg Kecskeméten.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában
Pap Kata válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés