bezár
 

art&design

2012. 09. 14.
Kiállítás a középkori Dunakanyarról Vácon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A középkori Dunakanyar, benne Vác, Esztergom és Visegrád életét és sajátos vonásait mutatja be a váci Tragor Ignác Múzeumban szombaton megnyíló új vándorkiállítás.
Rácz Tibor Ákos kurátor, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának (PMMI) régésze az MTI-nek elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma, a PMMI és a Balassa Bálint Múzeum szervezésében útjára induló vándorkiállítás a három intézmény legszebb tárgyaiból, újdonságaiból és különlegességeiből nyújt reprezentatív válogatást, bemutatva a Magyarország középkori hatalmi központjához tartozó régió történetét, a török kort lezáró háborúkig tartó színes életét és a három eltérő arculatú várost.

    Az Árpád-kori Magyarország városias településeinek jelentős része a Duna mentén alakult ki - mutatott rá a szakember.

A hajózást, kapcsolattartást, távolsági kereskedelmet, halászatot lehetővé tevő folyó volt az ország egyházi és világi közigazgatási központjainak létrejöttét meghatározó egyik legfontosabb településformáló erő. Esztergom, Visegrád és Vác kialakulásához, fejlődéséhez különböző tényezők és történeti események járultak hozzá, életútjuk egymással összefonódott, bár jogállásuk és népességük összetétele eltérő volt, és virágkoruk is más-más korszakra tehető.

    A 10. századtól a 17-18. század fordulójáig tartó időszak tárgyaiból, régészeti emlékeiből és művészeti alkotásaiból egyszerre bontakozik ki a régió és a korszak - benne a három Duna menti város - jellegzetessége és sajátossága.

A Tragor Ignác Múzeum görög templomában kiállított tárgyak között olyan különleges, országos jelentőségű darabok találhatók, mint a váci vár 1998-2002-es ásatásain előkerült román kori keresztelőmedence, amely a szakemberek számára is újdonság vagy a szintén Vácról, a belvárosból származó, firenzei mester alkotta reneszánsz terrakotta dombormű.

    "A tárlat megjeleníti elődeink folyóhoz köthető hagyományos életmódját is, a dunai hajózás és halászat sajátosságait" - emelte ki a kurátor. A legifjabb látogatókat a tablók alján elhelyezett kölyöklexikon segíti az eligazodásban. A Dunakanyar a középkorban címet viselő kiállítás Vác után Szentendrén, Visegrádon és Esztergomban mutatkozik be.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról

Más művészeti ágakról

Todd Phillips: Joker
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
irodalom

A tudatosság határai A tudatosság határai
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 3. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés