bezár
 

art&design

2012. 09. 15.
Kiállítással mutatkozik be a Nemzetközi Rovás Alkotóközösség
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Baján mutatkozik be hétfőn egy kiállításon a kassai központú Nemzetközi Rovás Alkotóközösség (eNRA), a kortárs magyar képzőművészekből alakult csoport.
A tárlat a bajai Eötvös József Főiskola galériájában, a Caffart csoport meghívására valósul meg; a Caffart szeptember 19-én Kassán mutatkozik be, a Rovás Akadémia galériájában.

A galériában az Hommage á Hascsák József című tárlattal a februárban elhunyt felvidéki képzőművészre emlékeznek - mondta az MTI-nek Marczin István, a kiállítás főszervezője, a Caffart csoport tagja. Mint mondta, a kassai Nemzetközi Rovás Alkotóközösség egy olyan kortárs képzőművészeti egyesület, amelynek szlovák, magyar, német és román művészek a tagjai.

Az eNRA tagjai közül a Baján kiállítók között lesz a budapesti Őry Annamária festőművész és Őry Kata díszlettervező, a pápai Katona György festőművész, a brassói Szász Tünde és a budapesti Fülöp Edina. Szintén szerepel a tárlaton a marosvásárhelyi Bódis Barnabás festőművész, a sepsiszentgyörgyi Madaras Péter szobrászművész és Nicu Barb festőművész, a kézdivásárhelyi Hosszú Zoltán szobrászművész, Shumy Éva festő Berlinből, a kassai magyar művészek közül Kuzidlo Jozef szobrászművész, Kovács Oszkár fotográfus, Rácz Noémi grafikusművész és Szabó Ottó festőművész, valamint két szegedi festőművész, Barkos Bea és Simon Miklós.

A kiállítást Kovács Ágnes hungarológus, publicista, a Rovás Akadémia igazgatója nyitja meg hétfőn.

A két alkotóközösség között a kapcsolat úgy alakult ki, hogy Hascsák József, aki a kassai Képzőművészeti Egyetem docense is volt, több művésztelepen járt és így ismerkedett meg a Caffart egyesülettel és Marczin Istvánnal. A Rovás Akadémia vezetője, Szabó Ottó festő pedig Hascsák tanítványa volt.

A kassai Rovás Akadémia MTI-hez eljuttatott közleményéből kiderül, hogy az eNRA létrehozása az akadémia három nyári táborához köthető, amelyeknek az erdélyi Középajta, Kassa valamint Tihany adott otthont. A tájékoztatás szerint az eNRA jövőre folyamatosan jelen szeretne lenni kiállításaival Kassán, amely 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Margó fesztivál, 2019 – Ők is boldogan éltek? A férfiváltozat
irodalom

lapozható traumák megtestesülése lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
Interjú a FOMO című film rendezőjével, Hartung Attilával


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés