bezár
 

art&design

2012. 09. 16.
A fiú és a kutyája - Kuba Bakowski installációja Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A civilizáció romjai között vándorló túlélőket mutat A fiú és a kutyája című szoborinstalláció, Kuba Bakowski lengyel művész alkotása, amely csütörtöktől november 2-ig látható a Platán Galériában.
Felvidéki Eszter, a Lengyel Intézet sajtótitkára elmondta az MTI-nek, hogy az alkotó a maga önarcképe révén bukkan fel a kiállításon, ugyanis Bakowski volt a modell, amelynek alapján A fiú és a kutyája emberalakját kiöntötték.

A hiperrealista szobor egy vándort ábrázol, aki mintha egy másik világból lépett volna elő. A fertőzésekkel szemben védőöltözetet viselő, magával légtartályokat vonszoló hős talán egy totális ökológiai katasztrófa túlélője vagy éppen kozmikus értelemben otthontalan csavargó, aki a Naprendszerben ténfereg kutyája társaságában - elemezte a művet az intézet munkatársa.

Bakowski futurisztikus víziói formailag a science fiction kultúráját idézik. A fiú és a kutyája a Mad Max-féle posztapokaliptikus filmes antiutópiák alakjait idézi fel, olyan elbeszélésekét, amelyek hősei egy katasztrófa utáni világban élnek és a bukott civilizáció maradványait hasznosítják újra, közben a fejlett technológia rekvizítumait és a túlélés primitív, rögtönzött technikáit sajátosan keverik.

Kuba Bakowski 1971-ben született, a poznani képzőművészeti főiskola multimédiás kommunikáció tanszékén szerzett diplomát 2001-ben. Varsóban él és alkot.

Munkáit egyéni és csoportos kiállításokon mutatta be a varsói Nemzeti Művészeti Galériában és a szintén varsói Kortárs Művészeti Központban. Részt vett kiállításokon Bécsben, Saint-Étienne-ben, Sydneyben, Moszkvában, Nápolyban és New Yorkban.

A fiú és a kutyája című Bakowski-szoborkompozíció a bialystoki helytörténeti és kortárs gyűjtemény tulajdona.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir
irodalom

Leülni vagy nem ülni? Leülni vagy nem ülni?
A 2019-es Margódíj-átadó
irodalom

Mosoly, sellők és sorok Mosoly, sellők és sorok
Margó 2019 – Umami, Darvasi László, André Aciman
Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés