bezár
 

art&design

2012. 09. 16.
Szarmata divatbemutató Százhalombattán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A régmúlt idők divatját bemutató viselettörténeti családi napok sorozatban a Pannónia területén élt szarmaták több mint 1600 éves modelljét vonultatják fel vasárnap a százhalombattai régészeti parkban.
Dobos Ágnes, a Matrica Múzeum sajtóreferense a rendezvényt bemutatva elmondta: a Matrica Divatház varróműhelyében az elmúlt évben tervezték meg és varrták meg azt a jellegzetes szarmata női viseletet, amelyet 2400 darab felvarrt gyöngy díszít és "az elkészült szarmata ruha igazi különlegessége a régmúlt idők divatjának". Hozzátette: a ruhadarabok régészeti leletek alapján készültek.

A keleti eredetű szarmata népesség a Római Birodalom keleti szomszédságában, az Alföldön élt a 3. században - vázolta a történelmi hátteret Dobos Ágnes. A program annak a Magyarországon is egyedülálló zenés divatbemutató-sorozatnak a része, amely a bronzkortól a középkorig mutatja be az évezredek viseleteit a Matrica Múzeum és Régészeti Park családi napjainak részeként. A különleges bemutató a családi nap kiemelkedő programeleme, ahol felvonultatják a ruharekonstrukciókat és a közönség először itt láthatja a szarmata ruhát.

A nap folyamán az érdeklődők sok mindent megtudhatnak a textilről, az öltözködésről és persze a szarmatákról, akiknek a konyhájával is megismerkedhetnek: a történeti ételkóstolón korabeli recept alapján készült szarmata húsos ragut kínálnak kölessel. "A növény- és ételmaradványok elemzése ugyanis tanúsítja, hogy ez volt a leggyakoribb szarmata táplálék" - magyarázta Dobos Ágnes, hozzátéve, hogy a vendégek rekonstruált bronzkori kemencében sütött lepényt is kóstolhatnak.

A látogatók a délelőtti kézműves foglalkozáson a szarmaták által nagyon kedvelt üvegpaszta-gyöngyökhöz hasonlókat készíthetnek, kipróbálhatják az agyagozást és a szövést is, emellett bőr késtokot varrhatnak. Az érdeklődőket szakemberek segítik eligazodni az alapanyagok, szövetek, színek, szabások, ékszerek és viselésük módja között.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Leülni vagy nem ülni? Leülni vagy nem ülni?
A 2019-es Margódíj-átadó
Interjú a FOMO című film rendezőjével, Hartung Attilával
Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
irodalom

Irodalmi határátlépések Irodalmi határátlépések
Margó 2019 – Borges: Tangó, Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete és kortárs kínai science fiction


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés