bezár
 

art&design

2012. 09. 16.
Freskókkal díszített római sírkamrát tártak fel Görögországban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Freskókkal díszített római kori sírkamrát tártak fel Görögországban, a Korinthoszt Patrasszal összekötő autópálya építése során.
A földalatti, 2,40 méterszer 2,30 méteres boltíves sírkamra a Kr.u. 3. századból származik. A helyiségben két dekorált szarkofágot találták, amelyek közül az egyik károsodott az évszázadok folyamán. A másik szarkofágra ágyon heverő csodaszép fiatal nőt festett az ókori művész, aki az elhunytat hatalmas, kifejező szemekkel, gondosan elrendezett hajfonatokkal és vörös ajkakkal ábrázolta - olvasható a Past Horizons régészeti hírportálon.

A fiatal nő arany fülbevalót visel, testét vörös színű, sárga, kék és fehér csíkokkal díszített lepel borítja, és a festmény azt a képzetet kelti, mintha az elhunyt csupán lepihent egy kicsit. A szakemberek szerint a szarkofág stílusában a fajjúmi oázisok múmiaportréira emlékeztet.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Kell egy kis összhang Kell egy kis összhang
Külön ter(m)ek: Bojti András, Naomi Devil, Horváth Éva Mónika, Milorad Krstić, Németh Marcell, Richter Sára, Szabó Ábel kiállítása - Bojti András: Más világ
art&design

Ludwig 30 Ludwig 30
Beszámoló a Ludwig Múzeum sajtótájékoztatójáról
art&design

Tértudat Tértudat
Interjú Tillmann Józseffel a térhasználat európai és nem európai hagyományairól
art&design

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek

Más művészeti ágakról

Harmony Korine: Túltolva
Tudósítás a 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválról
Interjú Donáth Attilával és Somogyi Beával, a Társadalmi Párbeszéd Színház vezetőivel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés