bezár
 

art&design

2008. 09. 19.
Légy: Yoko Ono-kiállítás Varsóban
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Légy" (Fly) címmel kiállítás nyílt csütörtökön Varsóban, az Ujazdwoski-kastélyban Yoko Ono alkotásaiból.
A címadó mű egy 1970-ben készült, 25 perces kísérleti film, amelyet a japán művésznő férjével, John Lennonnal közösen írt és rendezett. A filmet, amelyben egy légy barangolását követheti a néző végig egy meztelen női testen - beleértve a legintimebb részeket is -, ma már az avantgárd mozi egyik klasszikusának tartják. 

A tárlat elsősorban Yoko Ono "oktató műveire" épül: az alkotó így nevezi azokat az installációit, amelyek gondolkodásra, kérdezésre késztetik a látogatókat, vagy pedig a műtárggyal való közvetlen érintkezésre, ezáltal a kiállításban való aktív részvételre biztatnak. A művésznő itt is, mint a világon oly sok helyütt, felállított egy "kívánságfát", amelyre mindenki egy-egy cédulát akaszthat fel vágyainak megfogalmazásával, különleges telefont tervezett a lengyel fővárosnak, és ez alkalomra készítette el az Emlékezet festményét.

Yoko Ono a megnyitó előtt a csw.art.pl lengyel internetes magazinnak elmondta, hogy a kiállítás anyagának kiválasztásában Lengyelország második világháborús múltja lebegett a szeme előtt. "A lengyelek félelmére, fájdalmára, szenvedéseire gondoltam. A második világháborút kislányként Japánban éltem át, és jól emlékszem arra a hihetetlen szegénységre, a fájdalomra. De egy ilyen fájdalomból születik a legnagyobb reménység. Nemcsak azért jöttem ide, hogy kiállítsam műveimet, hanem azért is, hogy elmondjam: valamennyien egy családhoz tartozunk" - mondta a művésznő.
Yoko Ono varsói kiállítása október 26-ig látható.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
Interjú Schilling Árpáddal érvényesülésről, a fiatalok lehetőségeiről és elsősorban: színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés