bezár
 

art&design

2008. 09. 19.
Könyv jelent meg Chiovini Ferenc festőművész életéről
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Chiovini Ferenc (1899-1981) festőművész életét és munkásságát mutatja be dokumentumokon, történeteken, iratokon, fényképeken, személyes emlékeken és a művész alkotásain keresztül a lánya, Chiovini Márta által szerkesztett könyv, amelyet pénteken mutattak be Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában.
A XX. századi magyar képzőművészet jeles mesterére emlékezünk, aki fantasztikus ember volt, nyílt szívvel, figyelemmel próbálta beavatni a művészet rejtelmeibe a fiatalabb, kezdő alkotókat - hangsúlyozta a pénteki könyvbemutatón Bereczky Loránd. A Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója személyesen is ismerte Chiovini Ferencet, s elmondása szerint "Feri bácsi volt az első a pályán, aki felvillantotta előttem a művészet fenségeit, titkait." 

A Chiovini Ferenc Munkácsy-díjas, érdemes művész élete és munkássága korabeli dokumentumok tükrében című könyv dokumentatív értékű, hiszen a lánya olyan dolgokat tudhat róla, amit senki más - emelte ki Bereczky Loránd.

"Apám nem a valóságot festette, hanem amit ebből absztrahált; megmártózott a realitásban, s átköltötte azt" - mondta el lánya, aki személyes emlékein keresztül idézi fel a festőművész életét, barátaival való kapcsolatát, munkáit, a szolnoki művésztelepen töltött időt, a derűt, amely ott az alkotókat jellemezte. Mint mondta, apja mellett a szolnoki művésztelep tagja volt mások mellett Bernáth Aurél, Fényes Adolf, Vidovszky Béla, Aba-Novák Vilmos és Révész Pál is.

A személyes emlékek, anekdoták mellett bibliográfia, katalógusok, különféle iratok is tanulmányozhatók a magánkiadásban megjelent könyvben.

Chiovini Ferenc 1899-ben született Besenyszögön. Képzőművészeti tanulmányai végeztével 1926-ban a szolnoki művésztelep tagja lett, itt élt és alkotott 1981-ben bekövetkezett haláláig. 1935-ben és 1936-ban római ösztöndíjas volt; egyik legismertebb munkája az Aba-Novák Vilmossal közösen festett falképek sorozata a jásszentandrási templomban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés