bezár
 

art&design

2012. 09. 19.
Kutatók éjszakája a Természettudományi Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Eddig elzárt kutatóhelyek, gyűjteményi raktárak, előadások és interaktív foglalkozások várják a látogatókat szeptember 28-án a Kutatók éjszakáján a Magyar Természettudományi Múzeumban (MTM) Budapesten.

Az érdeklődőket Kustár Ágnes antropológus vezeti 17 órától a MTM Arcrekonstrukciós Műhelyében, és mesél az arcrekonstrukció készítés csínjáról-bínjáról, lehetőségeiről és buktatóiról.

A látogatók szembenézhetnek ismeretlen és ismert történelmi személyek arcával, a többi között Janus Pannoniusszal, Gróf Batthyány Erzsébettel vagy Szent László magyar királlyal - olvasható a www.kutatokejszakaja.hu oldalon.

    A Kutatók éjszakáján számos érdekes információt lehet megtudni a különböző ásványokról és kőzettípusokról, a geológusok által használt speciális mikroszkópokon keresztül pedig bepillantást engednek az ásványok szabad szemmel nem látható varázslatos forma- és színvilágába.

    Lesz demonstrációkkal és egyszerű kísérletekkel kísért bemutató a színek kémiájáról és fizikájáról, a rovarszínekről és rovarfényekről, a szakköri szobában a Dinoszauruszok a laboratóriumban című foglalkozás résztvevői pedig megtanulhatják, miként lehet kiszabadítani a bezáró kőzetből a gerinces maradványokat és hogyan kell ezeket előkészíteni a tudományos vizsgálatokra.

A módszerek bemutatása az első magyarországi dinoszaurusz-lelőhely csontanyagán történik. Az érdeklődők kézbe vehetik a maradványokat, eredeti csontokon próbálhatják ki az egyes preparálási módszereket.
Szeptember 28-án megnyílnak a nagyközönség előtt a Ludovika épületegyüttesben található gyűjtemények kapui, a látogatók az eddig elzárt kutatóhelyeket, gyűjteményi raktárakat is megismerhetik.

Az MTM Embertani Tárát és Központi Könyvtárát 17 órától, az emlősgyűjteményt 17.30-tól, a növénytárat 19 órától tekinthetik meg.
A Semsey Andor Előadóteremben a múzeum munkatársai tartanak előadásokat 17 órától, például a földikutyákról, Albánia növényvilágáról, a népvándorlás kori csontmaradványokról, a madarak és tolltetveik kapcsolatáról, algákról, valamint a klímaváltozások és az emberi történelem kapcsolatáról.

    A programokra kedden indult el a regisztráció. Idén hetedik alkalommal rendezi meg a közalapítvány a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése.

    Előzetes regisztrációs lehetőség, illetve részletes programkínálat a www.kutatokejszakaja.hu honlapon, valamint a Facebookon (http://www.facebook.com/kutatokejszakaja) található.
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A kék bársony mögött, a vörös szobában A kék bársony mögött, a vörös szobában
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban
art&design

Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá? Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá?
Ezek a legszebb éveink? – Pályakezdő perspektívák
art&design

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek

Más művészeti ágakról

építészet

Sündisznótüske és betonhintaszék Sündisznótüske és betonhintaszék
Bauhaus100. Program a mának/ Kortárs nézőpontok - kiállítás a Ludwig Múzeumban
Annet Huizing: Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?
irodalom

Soá utolsó túlélői után csak szövegeik maradnak velünk Soá utolsó túlélői után csak szövegeik maradnak velünk
Clara Royer Kertész Imre élete és halálai című könyvéről beszélgetett a szerzővel Schein Gábor és Szegő János
Interjú Donáth Attilával és Somogyi Beával, a Társadalmi Párbeszéd Színház vezetőivel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés