bezár
 

art&design

2012. 09. 19.
Veszprém barokk emlékei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Várostörténeti jelentőségű, 18. századi pincerendszer maradványaira bukkantak Veszprém belvárosában építési munkálatok során. Porga Gyula polgármester az MTI-nek szerdán azt mondta: ha tehetik, megmentik és bemutatják a pincesort.
 Szücs István, a városrehabilitáció kivitelezésével megbízott Vemévszer Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a munkások egy valószínűleg a 18. századból származó pincerendszer találtak Veszprém belvárosa alatt. A pince egy 11 méter hosszú, négy méter széles főágból, valamint a hozzá kapcsolódó több kisebb, alacsonyabb mellékágból áll. 

    A becslések szerint 60-70 négyzetméternyi területen bukkantak elő a pinceívek. A pincesor valószínűleg folytatódik a város alatt, bár a kivitelezők néhol azt látták, hogy az ágak le vannak falazva. Az ügyvezető tájékoztatása szerint hamarosan megkezdődik a statikai vizsgálat, azután a város dönt, mi legyen a pincerendszer sorsa.

    Porga Gyula polgármester kijelentette, hogy a várostörténeti szempontból nagy jelentőségű 18. századi pincesort alapos vizsgálatnak vetik alá, és ha tehetik, megmentik és bemutatják az érdeklődőknek. Kiemelte: nem fogják a leletet anélkül visszatemetni, hogy ne mérnék fel értékeit. 

    A polgármester úgy vélte, hogy a várostörténeti szempontból értékes építményt jó lenne megmenteni és bemutatni valamilyen formában, erről a szakértői vélemények tükrében döntenek majd.

    Perémi Ágota, a Laczkó Dezső megyei múzeum régészeti osztályának vezetője az MTI-nek azt mondta: a 18. század már nem számít régészeti kornak, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal pedig régészeti korokra ír elő feltárási kötelezettséget a múzeum és a beruházók számára. Ennek ellenére a múzeum újabb kori emlékeket is hajlandó feltárni a megfelelő feltételek biztosítása mellett.

    Hozzátette: a múzeum egy régésze a helyszínen vizsgálódik, összegyűjti, dokumentálja az ott látottakat. A régészeti osztályvezető véleménye szerint kár lenne veszendőbe hagyni az előbukkant pincesort, hiszen a barokk kor Veszprém újabb kori történetének legjelentősebb időszaka, akkor hozták létre a legfontosabb épületeket. 

    Ráadásul ezekről kevés az információ, mivel az elmúlt rendszerben régészeti feltárás nélkül építkeztek, így hozták létre például a Szent Iván (János)-templom helyén a belvárosi Cserhát-lakótelepet.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Jelenetek a pokol tornácáról Jelenetek a pokol tornácáról
Fekete Lyuk. A pokol tornáca - Underground Budapest '88-'94 - Kiscelli Múzeum
art&design

Köztes létmódunk kiábrázolása Köztes létmódunk kiábrázolása
Bögös Loránd Önelhallgatás című kiállításához
art&design

Ludwig 30 Ludwig 30
Beszámoló a Ludwig Múzeum sajtótájékoztatójáról
art&design

Romváry-emlékkönyv Romváry-emlékkönyv
Romváry Ferenc: Romváry Ferenc, a képtárcsináló : curriculum vitae. Romváry Ferenc (magánkiadás, a Kieselbach Galéria támogatásával), Budapest, 2017, 407 oldal

Más művészeti ágakról

Annet Huizing: Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?
Interjú Donáth Attilával és Somogyi Beával, a Társadalmi Párbeszéd Színház vezetőivel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés