bezár
 

art&design

2012. 09. 21.
Kiállítás Denise René emlékére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nevét viselő galéria művészeinek Magyarországra került alkotásaiból nyíló tárlattal tiszteleg a közelmúltban elhunyt francia kurátor, Denise René előtt a Baranya Megyei Múzeumok igazgatósága hétfőtől Pécsen.
Sárkány József, az igazgatóság művészettörténeti osztályának vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a Szépművészeti Múzeum és a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből válogatott, a Modern Magyar Képtárban berendezett kiállításon a geometrikus absztrakt és kinetikus művészet harminc képviselőjének harmincöt alkotását, - döntő többségében festményét - csodálhatja meg a közönség.

    Rámutatott: két hónapon át olyan kiválóságok művei ismerhetők meg, mint Victor Vasarely, Jean (Hans) Arp, Le Corbusier, Joseph Albers vagy Sonia Delaunay. A tárlat három művel gazdagabb a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumában májusban nyílt kiállításnál, amelyet alapítói, Victor Vasarely és Denise René tiszteletére rendeztek a múzeum fennállásának 25. évfordulóján.

    Sárkány József utalt arra, hogy a nemzetközi kinetikus és op art irányzat egyik legnevesebb alkotójaként számon tartott Victor Vasarely 1939-ben találkozott a gazdag selyemgyáros családból származó Denise René-vel, akivel Párizsban reklámgrafikai stúdiót nyitott, majd öt évvel később művészeti galériát hozott létre. 

    A Denise René Galéria az 1950-es, 1960-as években meghatározó színterévé vált a geometrikus absztrakt és kinetikus művészetnek. A francia-magyar művészeti kapcsolatok erősítésének jegyében 1960-ban a magyar avantgárd emblematikus alakja, Kassák Lajos kiállításának is otthont adott.

    Sárkány József hangsúlyozta: a két hónappal ezelőtt, 99 éves korában elhunyt Denise René-nek fontos szerepe volt Victor Vasarely életművének állandó magyarországi bemutatásában. Vasarely ugyanis 1969 és 1980 között a kurátorral együtt ajándékozta saját és a galéria kortárs művészeinek összesen mintegy négyszáz alkotását a Janus Pannonius Múzeumnak, illetve a Szépművészeti Múzeumnak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Jon Watts: Pókember: Idegeben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés