bezár
 

art&design

2012. 09. 21.
A Palóc Múzeum megyei hatókörűvé tételét kéri Balassagyarmat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kulturális szaktörvényhez benyújtott módosító javaslatban a balassagyarmati Palóc Múzeum megyei hatókörűvé nyilvánítását kéri Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője.
A jelenlegi elképzelés szerint a megyeszékhelyen, Salgótarjánban működne megyei hatókörű múzeum. Mint Balla Mihály pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a törvényjavaslat öt kötelező muzeológiai gyűjtőkört jelöl meg a megyei hatókörű múzeumok számára, de ennek jelenleg egyik Nógrád megyei múzeum sem felel meg.

    Itt változtatni kell a törvényjavaslaton, a történelmi, szakmai érvek pedig amellett szólnak, hogy a Palóc Múzeum kapja meg Nógrád megyében a megyei hatókört a Nógrádi Történeti Múzeummal szemben - tette hozzá.

    A képviselő kifejtette: 1970-ig megyei státusú volt a Palóc Múzeum, amelyet 121 éves történeti múltja mellett kiállítóhelyei, országosan kiemelkedő Madách-Mikszáth gyűjteménye, hagyatékai, a palóc múlt, identitás őrzése tesz alkalmassá arra, hogy megyei hatókörűvé váljon.
A javaslatról a következő hetekben dönt az Országgyűlés - mondta Balla Mihály, hozzátéve: alternatíva lehet, hogy a balassagyarmati intézmény országos múzeum vagy szakmúzeum, esetleg annak tagintézménye vagy kiemelten támogatott városi területi múzeum legyen.

    Medvácz Lajos (Fidesz), Balassagyarmat polgármestere és Csach Gábor (Fidesz) alpolgármester a sajtótájékoztatón beszámoltak arról, hogy a jelenlegi múzeumi struktúra csaknem kétharmadát a Palóc Múzeum felügyeli, kiállítóhelyeivel együtt a jegyeladást nézve 50 százalékot meghaladó értékesítést produkál megyei szinten.

    A polgármester L. Simon László kultúráért felelős államtitkárnak levélben is megküldte az érveket, amelyben kitér többek között a múzeum széles körű nemzetközi támogatottságára. A balassagyarmati kezdeményezést a palócság magyarországi és felvidéki közösségei is támogatják, az önkormányzatok, egyesületek, intézmények listáját is mellékelte a polgármester a levélhez.

    A múzeumokról, könyvtárakról és a közművelődésről szóló törvény módosítása értelmében a korábban megyei fenntartású múzeumok és könyvtárak többsége a települési önkormányzatok fenntartásába kerül január 1-jétől. A törvényjavaslat a nagy városi múzeumi intézményeket a megyeszékhelyek fenntartásába adja, ezek hatóköre azonban továbbra is megyei szinten marad.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés