bezár
 

art&design

2012. 09. 21.
Tizenegy régészeti lelőhelyet nyilvánítottak védetté
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tíz helyszínen tizenegy régészeti lelőhely védetté nyilvánításáról döntött Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a héten megjelent rendelete szerint hét lelőhely kiemelten, négy pedig fokozottan védettnek minősül a jövőben - tájékoztatta a tárca Kultúráért Felelős Államtitkársága pénteken az MTI-t.

    A közlemény hangsúlyozta: a régészeti lelőhelyek megóvása közérdek, ezért a kiemelt, illetve fokozott védelem célja, hogy az ezekbe a kategóriákba sorolt régészeti lelőhelyek hosszú távon megőrizhetőek és kutathatóak legyenek.

    A rendelet által védetté nyilvánított régészeti lelőhelyek közül a Miskolc Tűzköves és Felsőszentgyörgy településrészén fekvő nemzetközi hírű őskőri település és kovabánya más lelőhelyrészekkel együtt összefüggő lelőhely-komplexumot alkot. Ez magyarázza, hogy a rendelet tíz helyszínen tizenegy régészeti lelőhely védetté nyilvánítására vonatkozik.

    Kiemelten védett régészeti lelőhely lett például a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő értékű őskőkori Szeleta-barlang, a miskolctapolcai Miskolc nemzetség monostora, a tokaji Rákóczi-vár, valamint a szarmata sáncrendszer (Csörsz-árok) egy helyreállított szakasza.

    A rendelettel fokozottan védett régészeti lelőhely kategóriába tartozik immár az ordacsehi Kisvár (középkori várhely), valamint a tállyai Mekecsvár (vaskori erődített település) és Óvár (késő bronzkori - vaskori erődített település).
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Jon Watts: Pókember: Idegeben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés