bezár
 

art&design

2012. 09. 22.
A 60-as évek grafikái voltak a legnépszerűbbek az Arte aukcióján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkelt az Arte Galéria szombati, budapesti grafikai árverésén kínált alkotások javarésze. A 217 darabból álló, változatos anyagból a 60-as évekbeli lapok voltak a legnépszerűbbek, de sokan érdeklődtek a XX. század eleji szecessziós és modern rajzok iránt is.
Öt alkalommal haladta meg a százezer forintot a licit, emellett több tételé közelítette ezt az összeget. Sok rajz kelt el a kikiáltási ár dupláján vagy háromszorosán.

A legdrágábban Ország Lili Emlékezet című, olajjal papírra nyomott monotípiája kelt el, amelyért 280 ezer forintot adott egy gyűjtő, a kikiáltási ár 130 ezer forint volt. Sokan licitáltak Kondor Béla két, az életmű-katalógusban is szereplő, szignált rézkarcára. A Cirkusz című, ötvenpéldányos sokszorosításból a 3. sorszámot viselő lap árát 22 ezer forintról 85 ezerre emelték, míg a Zene hajnaltájt című, 26 ezer forintos árról induló rézkarcért 130 ezer forintig versenyeztek.

Aba-Novák Vilmos 1935-ös, Asszonyok gyerekekkel című ceruzarajzának ára 65 ezer forintról indulva érte el a 100 ezer forintot. Ugyanennyi lett az ár Lossonczy Tamás 1950-es akvarelljének leütésekor is. Jól járt, aki 110 ezer forintért megszerezte Csernus Tibor 14 eredeti tusrajzát, amelyek Gárdonyi Géza Egri csillagok című könyvéhez készültek 1963-ban.

Jaschik Álmos színes, Arany János Pázmán lovagjához készült ceruzarajz-illusztrációja és a Látomás című diópác munka 42 ezer, illetve 48 ezer forintért kelt el. Hétszeres árat, 50 ezer forintot adtak Mészáros László szobrász (Mészáros Márta filmrendező édesapja) tussal készült önarcképéért. Egy Borsos Miklós-akvarell 36 ezer forintért, Farkas György lányportréja 30 ezerért talált gazdára. Két Ferenczy Béni-munkára is volt kereslet, a diópáccal készült Törülköző lány 48 ezerért, a tussal alkotott férfiakt 15 ezerért kelt el.

A sokszorosított lapok is népszerűek voltak az árverésen. Bortnyik Sándor absztrakt színes szitája 65 ezer, Tihanyi Lajos litografált tájképe 75 ezer forintot ért meg a licitálóknak. Rékassi Csaba rézmetszetének ára 24 ezerre duplázott, míg Gross Arnold három szignált rézkarcáért 16-16 ezer, illetve 18 ezer forintot adtak. 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban

Más művészeti ágakról

színház

A hetedik te magad légy A hetedik te magad légy
Mérlegen a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés