bezár
 

art&design

2012. 09. 25.
Kákonyi Asztrik kiállítása Esztergomban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A templomi falfreskóiról, táblaképeiről és festett üvegablakairól ismert Kákonyi Asztrik ferences festőművész munkáiból látható kiállítás szerdától Esztergomban a róla elnevezett kortárs galériában.
 Az 1990-ben elhunyt alkotó mintegy hetven templomban készített falfreskókat - közülük legismertebb a pilisszentléleki -, valamint tervezett liturgikus tereket, miseruhákat, miseedényeket, készített táblaképeket és festett üvegablakokat. Utolsó megbízatása a győri Szentlélek templom belső díszítése volt 1985 és 1989 között.

    Kákonyi Asztrikot a magyar nonfiguratív egyházművészet úttörőjének tartják. "Élénk színekkel jeleníti meg a gyötrődő világból a mennyei fényességbe, a Szentháromsághoz törekvő kereszténység útját és fogja egységbe e két világot" - írta róla egyik méltatója.

    A kiállításon művészeti fejlődését nyomon követve az első teremben figuratív, többségében ferences témájú alkotásai láthatók, majd fokozatosan teret nyernek a nonfiguratív művek, míg a harmadik teremben már kizárólag nonfiguratív alkotásokat mutatnak be, a művek szakrális témájúak.

    Kákonyi Asztrik (1923-1990) eredetileg papi pályára készült, de egészségi állapota miatt elsőre nem nyert felvételt a szemináriumba. Egy évre a műegyetem építészhallgatója lett, majd munkaszolgálatra vitték, végül 1957-ben szerzett teológiai doktorátust Budapesten. Művészi eredményeire és érdeklődésére tekintettel az esztergomi ferences főiskolán a művészeti témák oktatásával bízták meg, 1962-től tagja volt az esztergomi egyházművészeti tanácsnak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.
Interjú Schilling Árpáddal érvényesülésről, a fiatalok lehetőségeiről és elsősorban: színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés