bezár
 

art&design

2012. 09. 25.
Befejeződhet a Mátyás-templom felújítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Befejeződhet 2013. május 31-re a Mátyás-templom több éve húzódó felújítása, miután a kormány 700 millió forint többletforrást ad a műemlék rekonstrukciójára - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden a helyszínen.
A templombelső helyreállítására az állam 2012-ben 1,27 milliárd forintot irányzott elő, az elvégzett munkák azonban már az év első felében kimerítették a keretet, a felújítás leállását előzte meg a kormány a többlettámogatással, amelyről szeptember 19-i ülésén döntött. Jövőre 1 milliárd forintot terveznek a munkálatokra.

    Balog Zoltán elmondta, hogy a rekonstrukcióra fordítható pluszforrás révén "befejeződhet az ostromállapot" a Mátyás-templomban. Hozzátette: a műemlék felújítása egy "szenvedéstörténethez" hasonlít, a kormány döntése azonban felgyorsíthatja a munkálatokat. 

    A miniszter felidézte: 2011-ig 5,5 milliárd forintot fordított a magyar állam a műemlék felújítására. Ebből az összegből kívülről újult meg az épület, valamint megtörtént a múzeumi kiállítóterek felújítása, a korszerű gépészeti rendszer és elektromos hálózat kiépítése. Az orgonán jelenleg is dolgoznak.

    Balog Zoltán hozzátette: a világörökség részét képező Mátyás-templom felújítása 2006-ban kezdődött, ám 2010-ben a munkálatok lendületében "törés következett be", miután az akkori kormányzat 500 millió forintot elvont a költségvetésből. "Ezt most vissza fogjuk adni, hogy az eredeti tervekhez képest ugyan három évvel később, de 2013. május 31-én kívül-belül megújulva tudja várni a híveket a Mátyás-templom" - fogalmazott a miniszter, hangsúlyozva a beruházás turisztikai fontosságát. 

    Mint mondta, a pluszforrást a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretből biztosítja az állam. A kormányzat összesen 8,5 milliárd forintot fordít a felújításra - tette hozzá a miniszter.

    L. Simon László kultúráért felelős államtitkár újságírói kérdésre elmondta, hogy az előző kormányzat nemcsak a templom felújításától vonta el a támogatást, hanem az egyházi örökségvédelemtől is.

    "Nekünk célunk, hogy miután elkészül jövőre a Mátyás-templom, 2014-től nagyságrendekben akkora forrás, amekkorát a Mátyás-templomra fordítunk, rendelkezésre álljon egyházi örökségvédelem címén" - tette hozzá.

    Megjegyezte: a rekonstrukció végére kívül-belül megújul a Mátyás-templom, kivéve az oltárt, amelynek felújítása az egyház feladata.
Süllei László kanonok, várplébános a templom szimbolikus jelentőségét hangsúlyozta, mint fogalmazott, az 1956-os forradalom után az emigrációba kényszerülők közül sokan itt búcsúztak el hazájuktól.

Kiemelte, hogy a felújítás nemcsak az építményről, a külső formáról, hanem a lelki megújulásról is szól.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Esterházy az Ódry Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés