bezár
 

art&design

2012. 09. 25.
Somogyi Győző alkotásai Székesfehérváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus és festőművész gazdag életművéből válogatott alkotások láthatók a székesfehérvári Szent Korona Galériában.
 A művész 70. születésnapja alkalmából rendezett tárlaton történelmi eseményeket és személyiségeket megörökítő grafikáit, családi arcképcsarnokából és szakrális témájú munkáiból válogatott festményeit, valamint tájképeit mutatják be. 

    Az alkotások igazolják a kiállítást megnyitó Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök szavait, aki az alkotó munkásságát méltatva kiemelte, Somogyi Győző művészete következetes, megélt hitéből, keresztény gondolkodásmódjából táplálkozik.

    A tárlat megnyitását összekapcsolták a Székesfehérvári Egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteményének második alkalommal megrendezett szimpóziumával. Elődeinek ilyen irányú tevékenységét követve, a művészetpártoló, a művészekkel mindig élő, tartalmas kapcsolatot ápoló Spányi Antal püspök alapította a gyűjteményt tavaly szeptemberben. 

    Mint akkor az MTI-nek elmondta, a gyűjtemény gyarapítására nemcsak az egyházmegyében alkotó mintegy százötven művésztől, hanem az ország más részeiből és a határon túlról is várnak nem kizárólag szakrális témájú, de magas színvonalú alkotásokat, akár felajánlásként, akár megvásárlásra.

    A kortárs művészek közül elsőként A festőangyal című művet Aknay János Kossuth-díjas festőművész ajándékozta a gyűjteménynek. Somogyi Győző kiállítása alkalmából ugyancsak egy "angyalos" alkotással, a Szent Mihály arkangyalt ábrázoló ajándékba adott munkájával gazdagította a múzeum anyagát.

    Vásárlás útján került viszont a gyűjteménybe Rabóczki Judit Rita szobrászművész Giotto angyalai című kompozíciójának tíz angyala. A pirogránitból és vasból készült alkotásokat - mint azt Reha György, a gyűjtemény kurátora elmondta - a gyűjtemény szívesen kölcsönadja bemutatásra oktatási és kulturális intézményeknek.

    Somogyi Győző alkotásait október 22-ig tekintheti meg a közönség.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Jonathan Levine: Csekély esély
Interjú Schilling Árpáddal érvényesülésről, a fiatalok lehetőségeiről és elsősorban: színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés