bezár
 

art&design

2012. 09. 26.
Nemzetközi performanszfesztivál Kassán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdődött a Transart Communication 2012 nemzetközi performanszfesztivál 21. évada, amely ezúttal a Kassa - Európa kulturális fővárosa 2013 projekt előrendezvénye - tájékoztatta az MTI pozsonyi irodáját ifjabb Szaszák György, a fesztivál sajtóreferense szerdán.
A nagy múltú rendezvény hivatalos kezdetét a kassai DIG Galériában egy nagyméretű fotókiállítás megnyitója jelentette, a fesztivál a hónap végéig tart.

     Az első performanszművészeti fesztivált 1988-ban szerveztük, akkoriban a miénk volt az egyetlen ilyen jellegű rendezvény egész Közép-Kelet-Európában - mondta Juhász R. József performanszművész, a fesztivál egyik alapítója. Hozzátette: az első évad Érsekújváron a helyi Béke Moziban zajlott, de a fesztivál az elmúlt években alaposan kinőtte magát, több országot, várost is bejárt Budapesttől Mexikóig. Kassa először ad otthont a rendezvénynek.

    A fesztiválnak több helyszíne lesz, a DIG Galéria mellett a Tabacka Kulturfabrikban várják az érdeklődőket, valamint a seregszemle időtartama alatt utcai bemutatók egész sora zajlik majd Kassa Fő utcáján is. A rendezők bíznak benne, hogy a fesztivál segítségével sikerül a Szlovákiában viszonylag kevésbé ismert művészeti irányzatot mind több ember számára ismertté tenni.

    "Ez a fajta művészet viszonylag későn jelent meg Szlovákiában, elfogadottsága egyelőre vegyes, megosztja az embereket, de ez a közönségpukkasztó hozzáállás tulajdonképpen a műfaj sajátossága is" - jegyezte meg ifjabb Szaszák György. Hozzátette: a rendezvény folyamán az érdeklődők a laikus közönség számára valószínűleg kevésbé ismert, ám a szakma által nevesnek tartott külföldi művészekkel és előadásaikkal ismerkedhetnek meg. "A már hétfőn megkezdődött workshopok lektorai Roi Vaara és Valentín Torrens, de a többi hazai és a világ minden tájáról érkezett művész mellett lesznek magyarországi vendégeink is Koronczi Endre és Kovács István személyében" - mutatott rá a fesztivál sajtóreferense.

    A zárórendezvény vasárnap indul - szó szerint, ugyanis ez egy Kassáról Pozsonyba közlekedő performanszvonat lesz. "A Kriván Intercityhez kapcsolunk egy médiavagont, amelyben az egész úton különböző előadásokat követhetnek az utasok" - fejtette ki ifjabb Szaszák György.

Hozzátette: ez afféle bemutatója lesz annak a nagy performansz-vonatjáratnak, amely jövőre már a Kassa - Európa kulturális fővárosa 2013 projekt részeként indul, és Kassáról többek között Budapest és Velence érintésével jut el az Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozat másik helyszínéül szolgáló Marseille-be, majd Pozsonyba.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.
Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés