bezár
 

art&design

2012. 09. 29.
Ma nagyméretű sgraffito készül egy újbudai társasház tűzfalára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három fiatal képzőművész egy szinte elfeledett köztéri szobrot és alkotóját ünnepli szeptember 29-én Újbudán, a Váli utcában. Az alkotók óriási falképet készítenek egy tűzfalra, és ingyenes gyerekprogramokkal, beszélgetésekkel, közös főzéssel, zenével varázsolnak élő, közösségi teret a két bérház közötti kertben a PLACCC Fesztiválon.
Antal Balázs, Hatházi László és Fodor Zoltán köztéri képzőművészeti alkotást készít a PLACCC Fesztiválon. A Fix Sarok című projekt kiindulópontja a Néger fiú című szobor, amely Budapest XI. kerületében a Váli utca 10-12. és 14. számú társasházak között megbúvó kis parkban áll. A szobrot Kárpáti Anna (1923-1993) készítette. A fiatal képzőművészek szerint sokkal több figyelmet érdemelne a szobor és az alkotó is, ezért úgy döntöttek, hogy a maguk eszközeivel felhívják erre az alkotásra a figyelmet.
Fix sarok készülAntal Balázs, Hatházi László és Fodor Zoltán az elmúlt hónapokban összegyűjtötte és dokumentálta az ország különböző pontjain fellelhető Kárpáti Anna-alkotásokat. Az újbudai szobor mögötti tűzfalra óriási falképet készítenek, amelyen vizuális átiratban jelenítik meg a művésznő alkotói pályájának kiemelkedő darabjait. A falképhez a ma már ritkán használt sgraffito technikát alkalmazzák, vagyis egymásra felvitt különböző színű festékek vagy vakolatok rétegeinek visszakaparásával és kikarcolásával készítik el a művet. A Néger fiú című szobor és a Kárpáti Anna pályáját bemutató köztéri műalkotás együtt új kontextust teremt, hiszen a két bérház közötti terület ezentúl mementó parkként jelenik meg az újbudai utcaképben. A falkép átadása apropóján a kapcsolódó programok szeptember 29-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődnek.

A fiatal művészek erre a hétvégére élő, közösségi térré varázsolják a két bérház közötti elzárt, apró kertet. A társasházak lakóival és az érdeklődőkkel együtt szeretnék ünnepelni az új falképet és a Néger fiú című szobrot, ezért szombaton délelőtt 11 órakor megnyitják a kertet. Déltől közös főzéssel és süteménysütéssel, délután pedig zenejátszótérrel várják a családokat. A szakmai program 16.30-kor kezdődik, a kerekasztal beszélgetés témája a 60-as,70-es évek köz- és köztes tereinek használata a képzőművészetben. Este zene, a kert nyitásától zárásáig pedig az Olvasóliget is várja a vendégeket. A programok ingyenesek.

PLACCC 2012 - Fix sarok – Budapest, XI. Váli u. 10-14. (Váli utca-Bercsényi u. sarok), 2012. szeptember 29. szombat 11:00 -20:30.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés