bezár
 

art&design

2012. 10. 02.
Híres olasz dizájner Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fabio Novembre, az olasz dizájn egyik legnagyobb alakja személyesen vesz részt a 100 tér című kiállítása és egyben a tárlatnak helyet adó új galéria megnyitóján szerdán a budapesti Olasz Kultúrintézetben. A rendezvény a Budapest Design Hét eseménye.
 Giovanni Catalucco, az intézet munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy a Xenia Galériát, amelyet az épület földszintjén, átalakítással
hoztak létre, a Fabio Novembre kiállítással avatják fel.

A híres építész, dizájner, a Driade cégnek készítette 2007-ben a 100 tér című tárlatot, amelyen a százból most a kis galériában hét olasz teret mutat be. Tálcákon ezüstözött rézből lézerhegesztéssel alkotta meg Róma, Firenze, Milánó, Torino, Vigerano, Palmanova és Venaria Reale egy-egy jellegzetes terét.
   
A művész délen, az olasz csizma sarkában, Leccében született 1966-ban, 18 éves koráig élt ott. "Cipőmön mindig rajta volt azoknak a tereknek a pora, amelyeken váltakozva hol fociztam a barátaimmal, hol a lányoknak udvaroltam. A tereken történt minden, ezek voltak a mobiltelefonok előtti idők találkozási pontjai.

A Google Earth segítségével megjelenítettem, majd lekicsinyítettem híres tereinket, így megfogható tárgyak lettek, és intimebb találkozások, bizalmasabb gesztusok tanúivá váltak. A megváltozott arányokkal e tér-tálcák tükröződő felületei amarcord (emlékszem)- érzést keltenek bennünk, és talán ezzel saját korunkra is hatást gyakorolnak" - írta a 100 tér kiállítás keletkezéséről a művész.
   
Az olasz formatervezők kiválósága építészdiplomát szerzett, majd New Yorkban filmrendezést tanult. Az utóbbi évek nagy olasz kiállításainak a művészeti igazgatója és kurátora. Ilyen volt 2010-ben a Sanghaji Expo olasz pavilonjában a Milánónak készített installáció. Idén tervezte meg a milánói Triennale Design Museum új állandó kiállításának enteriőrjét.
Négy évvel korábban ebben a milánói múzeumban mutatta be addigi pályája "virágait" Il Fiore di Novembre címmel. Neve összefonódott a vezető divatmárkákkal.

A Cappollini, a Driade, a Meritalia, a Flaminia és a Casamania kollekcióiban vannak figyelemre méltó, olykor provokatív darabjai, mint a velencei maszkot mintázó hófehér széke, benne egy maszkos, barna bőrű ruhátlan nővel. 
   
Fabio Novembre az olasz dizájn "fenegyereke", munkái erős érzelmi, gyakran szexuális töltésűek, és olyan kulturális utalásrendszert használnak, amely mindenki számára dekódolható: női akt, álarc, rózsa, kígyó, vörös szín - sorolta Giovanni Cataluccio.
   
A kiállítás október 18-ig látható. A szerdai megnyitón részt vesz Maria Assunta Accili budapesti olasz nagykövet és Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere. 
   
Fabio Novembre csütörtökön, mint a Budapest Design Hét hivatalos vendége, előadást tart a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Auditóriumában - jegyezte meg az intézet munkatársa.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés