bezár
 

art&design

2012. 10. 04.
Vasárnap nyílik a Vásárhelyi Őszi Tárlat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasárnap az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlatnak, Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező kortárs művészeti seregszemléjének a megnyitóján fény derül arra, ki kapja az idei fődíjat, a hazai kiállítások között legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos pénzjutalommal járó Tornyai-plakettet – tájékoztatta Elek András sajtóreferens az MTI-t.
 Az 1954 óta minden esztendőben megrendezett kiállítás egyediségét töretlen hagyománya, folyamatossága, magas szakmai színvonala, valamint az adja, hogy valamennyi képzőművészeti ág képviselteti magát.

Valószínűleg az „alapító atyák” sem remélték, hogy olyan jelentős, fél évszázadon átívelő művészeti fórumot hoznak létre, amely az alföldi város legmeghatározóbb és legjelentősebb kulturális rendezvényévé válik. Sehol máshol nincs rá példa az országban – de Európában is csupán néhány helyen –, hogy közel hat évtizede folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét.    

A Vásárhelyi Őszi Tárlat meghívásos kiállítás, melyre olyan művészek kapnak invitálást, akik valamilyen módon kötődnek a városhoz vagy a már történelmi múlttal rendelkező képzőművészeti seregszemléhez.
 
Idén 270 művész 671 pályamunkája közül kellett a tizenhárom tagú zsűrinek kiválasztania a kiállítandó műveket. A december 2-áig látogatható kiállításon végül 174 művész 263 alkotását láthatja majd a nagyközönség, 141 festményt, 54 grafikát, 67 szobrot, plasztikai alkotást, valamint 1 gobelint. A tárlatot rendező Pogány Gábor művészettörténész szerint a Vásárhelyi Őszi Tárlat mára a legjelentősebb magyarországi kiállítássá vált, mivel itt történik meg a kortárs művészet „kvalifikációja”, az alkotók itt mérhetik le, hol állnak a hazai mezőnyben.

A kurátor igyekezett úgy összeállítani a kiállítás anyagát, hogy teremről-teremre fenntartsa a látogatók érdeklődését, így mindenhová került egy-két művészeti szempontból kiemelkedő színvonalú alkotás. Pogány Gábor megjegyezte, hogy néhány festményt az alkotó látószögének megfelelően helyeztek el a falakra, így a látogatók a hagyományos „műcsarnoki rendtől” eltérő elrendezéssel találkozhatnak a kiállításon.    

A Vásárhelyi Őszi Tárlat hagyományaihoz hozzátartozik, hogy a tárlat megnyitóján adják át a kiállítás fődíját, a Tornyai-plakettet, valamint a munkajutalmakat és a felajánlott díjakat. A Tornyai-plakettel minden évben a legsikeresebbnek ítélt művész munkásságát ismerik el, amely jelentős szakmai és anyagi elismeréssel jár.
 
A Szabó Iván szobrászművész által tervezett plakettet a díjazottak csak egyszer kaphatják meg. Az eleinte csupán erkölcsi, majd 1966 óta anyagi elismerést is jelentő fődíj odaítéléséről zsűri dönt, amellyel a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár a hódmezővásárhelyi önkormányzat felajánlása révén.

Az idei évtől az összesen 16 elismerés között egy újat is átadnak, a fiatal festők nívódíját. Az ezt kiérdemlő alkotó a 250 ezer forintos pénzjutalom – szintén az alföldi város önkormányzatának felajánlása – mellett a következő esztendőben önálló kiállítással is bemutatkozhat Hódmezővásárhelyen.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
Fischer Iván változata A Müpában
irodalom

Elég gazdagok már nem leszünk sosem Elég gazdagok már nem leszünk sosem
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 4. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés