bezár
 

art&design

2012. 10. 04.
Formatervezési és Design Management Díjak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csomagátadó automata, egyedi hangszerkollekció és paprikaőrlő is szerepel az idén a Magyar Formatervezési Díjjal jutalmazott alkotások között, míg a Design Management Díjat egy fogyatékkal élő designereket foglalkoztató kft. képviselői vehették át csütörtökön az Iparművészeti Múzeumban, ahol a legjobb pályamunkákból kiállítás is nyílt.
A formatervezési díj termékkategóriájának legjobbja idén a Püspök Balázs és Vető Péter által tervezett Yeesbox csomagátadó automata lett. Az internetes rendelésen alapuló csomagátadó rendszer segítségével elkerülhető a csomagrendelés utáni egész napos otthon ülés.
 
A variálható, modulárisan bővíthető elemekből álló automata szinte bárhol elhelyezhető; így a magyar közönség rövidesen több helyen is találkozhat vele - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.
    
Tervkategóriában a díjat az U.P.G. egyedi hangszerkollekció nyerte el. Üveges Péter rozsdamentes acélból és alumíniumlemezekből készített hangszercsaládja kis súlyú és a megszokott húros hangszerekhez képest szokatlanul vékony kiképzésű; a réteghangszert különböző stílusokban zenélő művészek is használhatják.
   
A vizuális kommunikáció kategória díját megosztva kapta az EgérÚt navigációs szoftver vizuális arculat és mobil alkalmazás felület, valamint a Magyar Nemzeti Galéria arculatterve. A Drone Kreatív Kft. okostelefonokon futó, folyamatosan frissülő navigációs alkalmazásának közönségsikerét jól mutatja, hogy a Google Play-ről már több mint 21 ezren töltötték le, míg a Stalker Studio Kft. által tervezett arculatterv a zsűri szerint hatékonyan teremti meg azt a kontextust, amelyben kifejezhetővé válik a gyűjteményhez kapcsolódó múzeumi koncepció.
Megosztott első hely született a diák kategóriában is.

Krajcsi Sarolta egy általa kigondolt elismerés, a European Biotechnology Award koncepciójával és az ahhoz készült, DNS-spirált formázó díj tervével nyert, Horváth Csilla pedig olyan látható és tapintható mesekönyvet készített, amely látók és látássérültek számára egyaránt élvezhető.
   
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját termék kategóriában Anda Emília Galaxy top és dressz kollekciója érdemelte ki. Az Emmi oktatásért felelős államtitkárságának különdíját a diák kategóriában Toronyi Péter Paprikum elnevezésű, piros paprikát idéző őrlője nyerte.
   
A Nemzeti Innovációs Hivatal különdíját a diák kategóriában Molnár Ádám vehette át a főváros számára tervezett helyi érdekű vasút koncepciójáért.
   
A Magyar Formatervezési Tanács különdíjasa termék kategóriában a Medence Csoport Bt. Re+Concept elnevezésű, újrahasznosított reklámmolinók felhasználásával készített táskakollekciója lett.
   
A Design Management Díj pályázata 2009 óta azokat a vállalkozásokat szólítja meg, amelyek a design eszközeivel eredményesen élnek. Idén a Fruit of Care Nonprofit Kft., egy olyan mikrovállalkozás kapta meg az elismerést és az azzal járó 1 millió forintos pénzjutalmat, melynél a design egyben terméktervezési és társadalmi szemléletformálási funkciót is betölt: üzleti modelljük lényege, hogy fogyatékkal élő designerek által tervezett kézműves ajándéktárgyakat állítanak elő.
   
A díjazott munkákat bemutató kiállítás december 2-ig látogatható az Iparművészeti Múzeumban.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Pap Kata válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés