bezár
 

art&design

2012. 10. 04.
Klimó Károly és Ber János kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két művészbarát, Klimó Károly Munkácsy-díjas képzőművész és Ber János Franciaországban élő festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás pénteken a Francia Intézetben.
A Francia Intézet "Szervusz, János! - Hogy vagy Károly?" című kiállításán Klimó Károlynak 12 nonfiguratív festménye és kollázsa, Ber Jánosnak pedig 10 festménye és 2 szénrajza lesz látható. A két ország kulturális kapcsolatának bemutatása és a két művész barátsága a tárlat apropója - mondta Klimó Károly képzőművész csütörtökön az MTI-nek.
   
Klimó Károly bemutatja egyebek mellett a Tűz imádása című, harminc kisméretű olajfestményből álló ciklusát. "Mindig foglalkoztatott a tűz mint vizuális látvány, mint energia és mint dinamikus átformáló erő" - magyarázta. Kollázsai közül látható lesz a Variációk fekete formára című alkotása. 
   
Ber János első és utolsó magyarországi kiállítása 1992-ben volt a pécsi Vasarely Múzeumban. Klimó Károlyt fiatalkora óta, még az 50-es évekből ismeri. "Elküldtem neki egy két évvel ezelőtti katalógusomat két franciaországi kiállításról. Klimónak szöget ütött a fejébe, hogy együtt is kiállíthatnánk. A Francia Intézetnek meg megtetszett a közös kiállítás ötlete" - hangsúlyozta Ber János.
   
Akril festményei papírra készültek, néhány pedig vászonra van felkasírozva. Elmondása szerint az utóbbi időben koreai papírra dolgozik, mert jó nedvszívó képességű, festék alig marad a felszínén így a képeknek freskó hatásuk lesz. Festményei absztraktok, de nem tartja szorosan magát a kategóriákhoz. 
   
"Energiámat és gondolatvilágomat illetően nincs különbség egy szénrajz vagy egy festmény elkészítése között. Egyetlen különbség a gesztus, amiből létrejön az alkotás: a szén gyorsabb vonalat ad, a festett viszont lassúbbat, a dinamikájuk eltérő" - fejtette ki. 
   
Képeinek nem ad címet, az évszámot, a méretét és a technikát jelöli csak meg. Nem érzelmeket próbál megjeleníteni, hanem azt a gondolkodást vallja, hogy a festészet önálló és nem illusztrál. A tárlat november 9-ig látogatható.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés