bezár
 

art&design

2008. 09. 22.
Képcsarnok-árverés
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Még mindig bőven válogathat árveréseire a Képcsarnok abból a raktári kollekcióból, amelyet a Magyar Alkotóművészeti Alapítvány örökölt elődjétől, a volt Képzőművészeti Alaptól. Festményeket, grafikákat, kisplasztikákat, amelyeket az alap - a művészeket támogatva - heti rendszerességgel vásárolt meg 1968-tól majd negyed századon át.
Az aukciós értékesítést 2006-ban kezdték meg, előbb Budapesten, majd több helyszínen, Szegeden, Miskolcon, Győrött, Pécsett, Székesfehérváron. Alacsony kikiáltási árakkal mindenütt jelentős közönséget nyertek meg. S igen magas volt az értékesítési arány, alig néhány tétel maradt vissza egy-egy aukción. 

A szeptember 27-i budapesti aukció, amelynek anyaga a Csók István Galériában látható, 171 tételt kínál. Ám ezúttal nemcsak a raktári készlet, hanem új beszerzések is gazdagítják a választékot. A Képcsarnok üzletei ugyanis felvesznek műtárgyakat aukcióikra, s így került több kortárs művész - Győri Márton, Szeift Béla, Székely Géza -friss munkája is a tételek közé.

Bár még mindig ragaszkodnak az alacsony kikiáltási árakhoz, azért már 100 ezer forint feletti indítások is vannak. A legtöbbet, 120 ezer forintot, Orosz Gellért mértani alakzatokkal operáló festményéért kérik. Százezer forint kikiáltási árról indul Orosz Balázs nagyméretű, dekoratív vászna. 
 
A korábbi aukciók legeredményesebb művészei, - Demény Miklós, Bartl József, Gerzson Pál, Baska József, Bér Rudolf - most is az élvonalban vannak, 60-80 ezer forintról induló képeikkel. Angyalföldi Szabó Zoltán három csendélete 70, illetve 60 és 40 ezer forintért szerezhető meg. Drégely László alumíniumlemezre olajjal festett két kompozíciója 75, illetve 45 ezer forintról indul. Váli Dezső, akinek egyik képét félmillió forintra verték fel egy korábbi Képcsarnok aukción, most műtermi sorozatának egyik, 40 ezer forintról induló darabjával van jelen.
 Grafikából nincs sok, de vannak művészmappák, a hat lapból álló Derkovits Gyula album 50 ezer, a nyolc darabos Dési Huber István mappa 60 ezer forintos árat kapott. A 15 grafikai lapot tartalmazó 1000 éves Esztergom mappa 60 ezer forintért szerezhető meg. Schéner Mihály mappája 60 ezer, Gácsi Mihályé 20 ezer forintot kóstál. 

Kiemelkedik a kisplasztikák kínálatából Kisfaludi Strobl Zsigmond bronz Munkácsy szobra 80 ezer forintért, ugyanennyire tartják Melocco Miklós Madonnáját. Amerigo Tot két pirogránit plakettje 35-35 ezer forintért várja vásárlóját, míg egy grafikai lapja 8 ezer forintért már megszerezhető.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
Jonathan Levine: Csekély esély
A zuhanás sokkja a MáSzínházban
Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés