bezár
 

art&design

2012. 10. 07.
Átadták a Magyar Formatervezési és Design Management Díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták a Magyar Formatervezési és Design Management Díjakat Finnország, Hollandia, Nagy-Britannia, Magyarország. Az első három ország már elismert a design-gondolkodás terén, utóbbi is ebbe a sorba szeretne beállni. Az Új Széchenyi Terv megfogalmazza, hogy hazánkat a térség kreatív központjává kell tenni. Ehhez minden alapunk megvan: jó szakemberek, kreatív gondolkodás és motiváló sikertörténetek. Erre jó példák a Magyar Formatervezési Díjjal elismert alkotások és a Design Management Díjjal kitüntetett szervezet is. Az őket bemutató kiállítás az Iparművészeti Múzeumban december másodikáig látogatható.
"Magyarország jövője az alkotásban van" – fogalmaz dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter szavaival élve dr. Bendzsel Miklós. "Nagy lépés, hogy Magyarországon a kis- és középvállalatok rátalálnak a kreatív iparban rejlő üzleti lehetőségekre, ami a gazdaság felpezsdítése szempontjából jelentős szereppel bír" -folytatja. A buzdító szavakkal a hazai kis- és középvállalkozókat, valamint a kreatív szakma képviselőit célozza meg dr. Bendzsel Miklós, aki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának és a Magyar Formatervezési Tanácsnak az elnöke, valamint az Európai Design Vezetőtestület tagja is. Ez utóbbi szervezet épp a napokban adta közre javaslatait a design európai innovációs politikában betöltött szerepének erősítésére.* 

De mit is jelent valójában, hogy egy ország jövőjét az alkotás, a tervezés befolyásolni tudja? Látunk erre mintát több európai országban is. A holland Ineke Hans, az idei Design Hét Budapest egyik kiemelt vendége például kis kézműves műhellyel indult, majd egy nagyvállalatnál eltöltött jó évtizednyi tanulás után egy olyan saját márkát hozott létre, ami a holland kortárs design szcéna egyik legmeghatározóbb és –sikeresebb alakjává tette. Ineke egyik titka, hogy megtanult a vásárlók fejével gondolkodni. Nagy-Britanniában a kreatív iparágakat a GDP szempontjából a pénzügyi szektorral említik egy szinten. De élen járnak többek között a finnek és az olaszok is, amikor a design gazdaságot élénkítő szerepéről van szó.

"Az Új Széchenyi Terv célkitűzései között is szerepel, hogy  Magyarországot a térség kreatív ipari központjává kell tenni" – mondja Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója. "Ehhez minden adottságunk megvan: Európa szívében, jól képzett és tehetséges szakembereket felvonultató országot tudhatunk a magunkénak."

<iframe width="420" height="236" src="http://www.youtube.com/embed/wlp6PEgD6tw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

* A 15 fős Európai Design Vezetőtestület 2011-ben Antonio Tajani, az Európai Bizottság iparért és vállalkozáspolitikáért felelős alelnöke kezdeményezésére alakult. A design széleskörű megközelítését alkalmazva a Vezetőtestület huszonegy szakpolitikai javaslatot dolgozott ki, amelyeket a design stratégián belül az alábbi hat területre osztott: európai design a globális színtéren, design az európai innovációs rendszerben, a vállalkozásokban, a közszférában, a kutatási rendszerben és az európai oktatási rendszerben.

Ilyen "kincseket" ismertek el a 2012-es Magyar Formatervezési és Design Management Díjakkal. A díjakat a Magyar Formatervezési Tanács kezeli, kiemelt célja pedig a magyar formatervezés teljesítményének bemutatása és népszerűsítése. 

Magyar Formatervezési Díjat érdemelt ezúttal egy csomagátadó automata és annak vizuális arculata. A szerkezet az interneten megrendelt áruk átvételének problémáját oldja meg: nem kell munkaidőben otthon lenni ahhoz, hogy az online rendelt termékekhez hozzájussunk, mert a közterekre kihelyezett tároló ezt megoldja helyettünk. Elismerésben részesült az "Egérút" nevű, okostelefonokon futó navigációs alkalmazás vizuális megjelenése is. A sikert jól mutatja, hogy a Google Play-ről és az Android Market-ről már több mint huszonegyezren töltötték le az ingyenes applikációt. Az idei díjazottak sorában található a fővárosba hévvel utazók igényeit – azaz gyors utasáramlást és egyben kényelmes utazást – előtérbe helyező HÉV koncepció is. A "Re+Concept" pedig egy hulladékként kezelt anyagból készült táskakollekció; a Bírálóbizottság véleménye szerint itt a jó forma, a jó terv találkozik a korszerű, világjobbító gondolattal.

European Biotechnology Award 2, pályázó: Krajcsi Sarolta

Magyar Formatervezési Díjjal büszkélkedhet egy látható és tapintható mesekönyv, amely mind a látássérülteknek, mind a látóknak élményt nyújt. A Paprikum elnevezésű fűszerpaprikát őrlő mozsárnak bármelyik szakács örülne; a zenészszakma pedig a szokatlanul vékony kiképzésű, a tradíciót a 21. század modernségével ötvöző húros hangszerrel lett gazdagabb. A design legrangosabb hazai szakmai elismerését érdemelte ki egy fiktív, hiánypótló biotechnológiai díj terve, valamint a Magyar Nemzeti Galéria megújult arculata is. Anda Emília a galaxisok születéséből nyert inspirációt, és egy olyan, a magyar kultúra jegyeit árnyaltan magán viselő ruhakollekciót alkotott, amelyhez ma már több divatváros exkluzív üzletében is hozzá lehet jutni.

A Design Management Díj felhívás 2009 óta évről évre azokat a vállalkozásokat szólítja meg, akik a design eszközeivel eredményesen élnek. Idén a FRUIT OF CARE Nonprofit Kft., egy olyan mikróvállalkozás kapta meg az elismerést, ahol a design egyben terméktervezési és társadalmi szemléletformálási funkciót is betölt. Az üzleti modelljük lényege, hogy a fogyatékkal élők designerek által tervezett kézműves ajándéktárgyakat állítanak elő.

A Magyar Formatervezési Díjjal és a Design Management Díjjal, valamint a pályázatra beérkezett további kiemelkedő művekkel az Iparművészeti Múzeumban (1091 Budapest, Üllői út 33-37.) ismerkedhet meg a nagyközönség a 2012. október 5. és december 2. között.
_________________________________________________

A 2012. év Magyar Formatervezési Díjasai és Különdíjasai:

Magyar Formatervezési Díj – Termékkategória: YEESBOX csomagátadó automata
Alkotók: Püspök Balázs, Vető Péter
Gyártó: YEESBOX Hungary Kft.

Magyar Formatervezési Díj – Tervkategória: U.P.G. egyedi hangszerkollekció
Alkotó: Üveges Péter
Gyártó: Üveges Péter, Boros Frigyes, Bolfi Kft.

Magyar Formatervezési Díj – Vizuális kommunikáció kategória: EgérÚt navigációs szoftver vizuális arculat és mobil alkalmazás felület
Alkotó: Drone Kreatív Kft.: Erdélyi Dániel, Csík Gyula
Megrendelő: AntaresNav Kft.

Magyar Formatervezési Díj – Vizuális kommunikáció kategória: Magyar Nemzeti Galéria – arculat
Alkotó: Stalker Studio Kft.: Vargha Balázs, Nagy Dániel

Magyar Formatervezési Díj – Diák kategória: European Biotechnology Award
Alkotó: Krajcsi Sarolta

Magyar Formatervezési Díj – Diák kategória: Látható és tapintható mesekönyv
Alkotó: Horváth Csilla

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíja – Termék kategória: "Galaxy" top & dress
Alkotó: Anda Emília

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságának különdíja – Diákkategória: Paprikum
Alkotó: Toronyi Péter

A Nemzeti Innovációs Hivatal különdíja – Diák kategória: Helyi érdekű vasút a főváros számára
Alkotó: Molnár Ádám

A Magyar Formatervezési Tanács különdíja – Termék kategória: Re+Concept
Alkotó: Medence Csoport Bt.: Magyar Gergely, Gross András, Terebessy Tóbiás, Buckó
Bence, Farkas Sándor, Garai Mixi

A 2012. év Design Management Díjasa:
FRUIT OF CARE Nonprofit Kft.


További információk itt!


A leadben szereplő kép: 
YEESBOX 3 csomagátadó automata,
pályázó: Püspök Balázs, Vető Péter.


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés