bezár
 

art&design

2012. 10. 09.
Fogvatartottak alkotásai Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szegedi Fegyház és Börtön fogvatartottainak alkotásaiból, festményekből, grafikákból, kerámiákból és különféle makettjeiből nyílt kiállítás a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti kiállítóhelyén, a Fekete Házban kedden.
 Az Élettér címet viselő tárlaton huszonnégy elítélt 94 alkotását ismerheti meg a nagyközönség. A művek többsége festmény. A műfajilag sokszínű alkotások között éppúgy akad klasszikus tájkép, ahogy absztrakt alkotás vagy fotórealista mű. Szép számmal bemutatnak hajómaketteket is, köztük Szeged legendás gőzöse, a végnapjait élő Szőke Tisza kicsinyített mását.
   
A kiállítótérben berendeztek egy olyan zárkát is, ahol az elítéltek mindennapjaikat töltik. A látogatók így érzékelhetik azt a puritán, ingerszegény világot, melyben az alkotások megszülettek.
   
A Szegedi Fegyház és Börtönben jelenleg mintegy 1650 fő tölti szabadságvesztését vagy előzetes letartóztatását. Az alkotó munka az elítéltek között egyre népszerűbb: már több mint kétszázan készítenek rendszeresen képzőművészeti alkotásokat.
   
Törzsök Tibor, az intézet parancsnokhelyettese az MTI-nek elmondta, a fogvatartottak szabadidős tevékenységként, illetve a művészetterápiás foglalkozásokon végezhetnek alkotó munkát. E tevékenység technikailag is rendkívül változatos, hiszen a biztonsági előírások miatt vannak olyan elítéltek, akik nem használhatnak oldószereket tartalmazó ragasztókat, festékeket, másoknak nem adható a kezébe olló vagy más, szúrásra, vágásra alkalmas szerszám.
   
A Szegedi Fegyház és Börtönben kiemelt figyelmet fordítanak az alkotó tevékenységre, hiszen a művészet a legősibb és legeredetibb önkifejezési és véleménynyilvánítási eszköz, segítségével könnyebben megismerhetők a fogvatartottak is – közölte a szakember.
   
A parancsnokhelyettes kifejtette, ezt támasztja alá egy a közelmúltban lezárult nemzetközi projekt is, amely román, szlovén, olasz, valamint magyar büntetés-végrehajtási intézetekben folyó művészetterápiás programok tapasztalatait hasonlította össze.

A különböző országokból érkezett szakemberek egyetértettek abban, hogy a kulturális tevékenység hozzájárul az elítéltek neveléséhez, személyiségfejlődéséhez, javítja az intézetek rendjét, biztonságát.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés