bezár
 

art&design

2012. 10. 09.
L. Simon László a közgyűjteményi törvényről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Komoly eredményként értékelte L. Simon László kultúráért felelős államtitkár egy keddi sajtóbeszélgetésen, hogy az Országgyűlés hétfőn 244 igen szavazattal elfogadta a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény módosítását.
A változtatás szerint 2013. január 1-jétől a megyeszékhelyek fenntartásába kerülnek a megyei múzeumok és könyvtárak, amelyeket a megyei önkormányzatok konszolidációjáról szóló törvény helyezett állami tulajdonba 2012 januárjától.

A kisebb településeken működő, korábban megyei fenntartású muzeális intézmények jövőre a székhely szerint illetékes települési önkormányzatok fenntartásába kerülnek.
   
Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének előterjesztését 244 igen, 46 nem ellenében és 55 tartózkodással fogadták el a képviselők, akik a kulturális államtitkár értékelése szerint ezzel nagy horderejű változást szavaztak meg.
   
L. Simon László felidézte, hogy a módosítás beterjesztését hosszú előkészítési szakasz, szakmai egyeztetés-sorozat előzte meg. "Reményeink szerint az új törvény hosszú évekre fogja meghatározni a vidéki közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszer kereteit" - fogalmazott.
   
Ehhez azonban az is kell, hogy az új modellhez megfelelő finanszírozási feltételek társuljanak. A 2013-as költségvetés tervezete szerint a Belügyminisztérium büdzséjében 17,6 milliárd, az Emberi Erőforrások Minisztériumáéban (Emmi) pedig további 1,8 milliárd forint szerepel erre a célra.
   
Az államtitkár azt mondta, az eredeti koncepció kevés ponton módosult, így az eredeti tervekkel ellentétben megtartották például a megyei könyvtár elnevezést, míg Komárom-Esztergom megyében a megyeszékhely Tatabánya kisebb látogatottságú múzeuma helyett a tatai Kuny Domokos Múzeumnál maradt a megyei hatókör.
   
Az MTI kérdésére L. Simon László hozzáfűzte: a balassagyarmati önkormányzat kérése ellenére a megyeszékhely Salgótarján lesz a megyei hatókörű múzeum székhelye. A megyei könyvtárak és a megyei hatókörű múzeumok igazgatóinak kinevezésénél a tárcának egyetértési joga lesz, ennek gyakorlását azonban egy módosító javaslat beépítésének köszönhetően a törvény 30 napban korlátozza.
   
Mint elhangzott, a megyei múzeumi rendszer 218 egységéből az Emmi tízet saját fenntartásába von, mert azok a település eltartóképességét meghaladó vagy speciális gyűjtőkörű intézmények. A tíz kiállítóhely mindegyike egy-egy nagy állami közgyűjtemény filiáléjaként fog működni; a tárca erre 2013-ban 700 millió forintot szán.
   
A kedden véglegesített listára a békési Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely és Csolt Monostor Középkori Romkert (leendő anyaintézmény: Magyar Nemzeti Múzeum, MNM), a sátoraljaújhelyi Magyar Nyelv Múzeuma (Petőfi Irodalmi Múzeum), a Pákozdi Csata Emlékkiállítás (Hadtörténeti Intézet és Múzeum), a nagycenki Széchenyi István emlékkiállítás (MNM), a gyöngyösi Mátra Múzeum (Magyar Természettudományi Múzeum, MTTM), a somogyi Zichy Mihály emlékház (Szépművészeti Múzeum), a Somogy megyei Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény (szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum), a szabolcsi Vay Ádám muzeális gyűjtemény (MNM), a Báthory István Múzeum (MNM), valamint a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum (MTTM) került fel.
Az önkormányzati fenntartású, de megyei hatókörű múzeumoknak továbbra is el kell látniuk megyei feladataikat, az állam azonban ezt 2,4 milliárd forinttal fogja finanszírozni.
   
Összehasonlításul az államtitkár megemlítette, hogy idén a megyei kormányszervek 2,6 milliárdot fordítottak a megyéktől átvett egész - 218 egységből álló - múzeumi hálózatra. Jövőre a megyeszékhelyen kívül működő múzeumokra további 1 milliárdot szán a tárca, ehhez jön a saját fenntartású vidéki múzeumok 700 millió forintja, ami összesen 4,1 milliárd forintot tesz ki.
   
L. Simon László beszámolója szerint az önkormányzatok fenntartásába adott múzeumok ingó és ingatlan vagyona egyelőre állami tulajdonban marad, de azt térítésmentesen használhatják. A működési tapasztalatok összegzése után az ingatlanok tulajdonjogát is érdemes lehet később átadni, eladni vagy elcserélni az önkormányzatokkal - vélekedett.
   
"Ha a helyi közösségek magukénak érzik az átvett intézményeket, azok fontossá válnak számukra" - szólt várakozásairól az államtitkár, emlékeztetve arra, hogy 50 ezer feletti éves látogatószámmal most csak négy vidéki múzeum büszkélkedhet, míg a kiállítóhelyek többsége nem éri el az évi háromezres látogatószámot sem.
   
Az államtitkár bejelentette, hogy Baán László október 1-től miniszteri biztosként dolgozik az új budapesti múzeumi negyed tervein. Féléves mandátuma alatt be kell fejeznie a koncepció és a lehetséges finanszírozási modellek kidolgozását, továbbá koncepciót kell kidolgoznia az MTTM és a Fővárosi Nagycirkusz végleges elhelyezésére.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

Interjú Kovalik Balázzsal aktuális munkáról, a fiatalok lehetőségeiről, a szakma működéséről és helyéről Magyarországon
Shakespeare Amit akartok (Vízkereszt) a Szkénében
irodalom

A művészet létjogosultsága A művészet létjogosultsága
Átadták az Arany Medál-díjakat
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés