bezár
 

art&design

2012. 10. 10.
Öntöttvas műtárgyakból nyílik kiállítás Győrben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az öntöttvasművesség történetéről ad áttekintést az Öntöttvas csipkecsodák című kiállítás, amely csütörtökön nyílik a győri Xántus János Múzeumban egy budapesti magángyűjtemény darabjaiból.
 Korompay László és felesége évek óta gyarapítja a kollekciót, amelyből ezúttal számos értékes műtárgyat tárnak az érdeklődők elé. A győri kiállítás gerincét a 19. században Munkácson készült alkotások adják, de mellettük felvonultatják az európai vasöntés különleges dísztárgyait is. 
   
Az egykori készítők vasba öntötték Kossuth Lajos és Petőfi mellszobrát és Napóleont, emellett művészi vasöntési technológiával formáztak kegytárgyakat, gyertyatartókat, csipkére emlékeztető díszítésű áttört tányérokat és egyéb vitrintárgyakat - mondta Székely Zoltán művészettörténész az MTI-nek.
   
Mint rámutatott, az alkotások magukon viselik a klasszikus formákat, a historizmusra jellemző formai elemeket, és kifejezik a korabeli ízlésvilágot. Az öntöttvasművességről a legtöbb embernek az öntöttvas kályha jut eszébe, míg a tárlaton látható műtárgyak azt mutatják meg, hogy a művészi vasöntési technológia alkalmazásával művészi teljesítmény érhető el.
   
A művészi vasöntés technológiája az ipari forradalommal együtt érkezett Magyarországra. A legrégebbi emlékek a felvidéki Kisgaram (Rhónic) kincstári üzeméből valók, ám valóban európai rangú finomöntödeként a Schönborn grófok tulajdonában lévő, Munkács környéki vasgyár szelestói és frigyesfalvi öntödéje tevékenykedett 1835-től. Ezek az üzemek 1848-tól már önálló tervezésű modellekkel jelentek meg. A kisplasztikák, az áttört tálak, az íróasztali készletek és más használati tárgyak Schossel András szobrászművész irányításával készültek.
   
A művészi öntöttvas virágkora a 19. század fordulóján véget ért, de az igényes formázással készített dísztárgyak és használati eszközök a múlt század közepéig helyet kaptak a polgári otthonokban.
Az időszaki kiállítás az év végéig látogatható.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés