bezár
 

art&design

2012. 10. 12.
Betemetik a barokk pincét Veszprémben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közlekedésbiztonsági okokból betemetik a szakemberek által várostörténeti szempontból nagy jelentőségűnek tartott 18. századi pincét Veszprémben - közölte a városháza szóvivője az MTI-vel pénteken.
 Joós Eszter közleményében hangsúlyozta: a statikus szakvéleménye szerint nem bírja el a Jutasi út terhelését a belvárosi rehabilitáció során talált pince, ezért olyan műszaki megoldást keresnek, amely épségben hagyja a létesítményt, de egyúttal a közlekedésbiztonságot is garantálja. 
   
A valószínűleg a 18. századból származó építményt szeptember 19-én találták meg Veszprém belvárosa alatt a belvárosi rehabilitáció kivitelezési munkálatai során. A pince egy 11 méter hosszú, négy méter széles főágból és hozzá kapcsolódva több, kisebb, alacsonyabb mellékágból áll. Becslések szerint 60-70 négyzetméternyi területen bukkantak elő a pinceívek. 
   
Perémi Ágota, a Laczkó Dezső megyei múzeum régészeti osztályának vezetője az MTI-nek akkor azt mondta, a 18. század már nem régészeti kor, a kulturális örökségvédelmi hivatal pedig régészeti korokra ír elő kötelezettséget a múzeum és a beruházók számára. Ennek ellenére a múzeum újabb kori emlékeket is hajlandó feltárni a megfelelő feltételek biztosítása mellett.
   
A régészeti osztály vezetője véleménye szerint kár lenne veszendőbe hagyni az előbukkant pincesort, hiszen a barokk kor Veszprém történetében a legjelentősebb, akkor hozták létre a legfontosabb építészeti emlékeket. Ráadásul ezekről kevés az információ, mivel az elmúlt rendszerben régészeti feltárás nélkül építették meg a belvárosi Cserhát lakótelepet, amely alatt a Szent Ivánról (János) elnevezett templom és az azt körülvevő temető fekszik.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés