bezár
 

art&design

2012. 10. 13.
Ötvenéves a pápai Kékfestő Múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Változatos programokkal ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a pápai Kékfestő múzeum: a hagyományos kiállítások mellett színházi előadásoknak, gyermekprogramoknak is helyet ad.
A múzeum 2011-től az önkormányzat fenntartásában működik, s az idei év elejétől a látogatottsága jelentősen nőtt - mondta az MTI-nek Reidmár Linda múzeumigazgató. Hozzátette: ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a városi kézbe vétel előtt fél évig zárva voltak.

A múzeum szeptemberben színi előadásoknak adott helyet, októberben A múzeum ötven éve címmel kamara kiállítás nyílik, mely az intézmény ötven évét foglalja össze, a kulcsfontosságú eseményekre helyezve a hangsúlyt.

Novemberben a textileket felvonultató, Szemnek szép kelmék sorozat első kiállítását nyitják meg: a tervek szerint minden évben más anyagot mutatnak be, most a nemezt választották.

Ősszel a kékfestéshez kapcsolódva pályázatot írnak ki a városi kisiskolásoknak, illetve egy országosat szakközépiskolásoknak; ez utóbbi díjazását a jövő év tavaszára tervezik.

Még novemberben felnőtt színházi előadások lesznek a múzeumban, karácsonykor pedig a beérkezett gyerekpályázatokat díjazzák és állítjuk ki. Ekkor - az adventi rendezvényeinken túl - ünnepi mesejáték is vár rájuk - sorolta az igazgató.

Reidmár Linda abban bízik, hogy a múzeum patinás miliője, a megkapó kert megmozgatja a partnerek fantáziáját, így a hagyományos múzeumi programokon túl más rendezvények is láthatóak lesznek a Kékfestőben, így például koncertek.

Ennek szellemében a múzeum szoros együttműködést alakított ki a pápai Jókai Mór művelődési házzal, valamint a Szó és Kép Színpaddal.

A Pápán 1865 körül működő hat kékfestő közül, a legerősebb a Kluge-üzem volt. Teljes kapacitással az első világháborúig dolgoztak. Ebben az időben készült egy csoportkép a személyzetről, közöttük 22 férfit, 3 inasgyereket, 24 eladót, valamint Kluge Károlyt és családját láthatjuk (1912) - olvasható a múzeum honlapján.

A fellendülést a második világháború vetette vissza, a termelés visszaesett a kézi technikára. A mesterséget hét generáció vitte végig a családban és műhelyként egészen 1956-ig működött. Ezután az épületek és a berendezési tárgyak műemléki védettséget kaptak és 1962-ben nyílt meg, mint múzeum.

A Kékfestő Múzeumot a Kluge cég fennállásának 200. évfordulójára újították fel és azóta három állandó kiállítás jött létre: a Kluge család 200 éves története, a kékfestés technikai részének bemutatása, Bódy Irén érdemes művész, akadémikus életmű-kiállítása, a magyarországi kékfestő műhelyek és mesterek.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés