bezár
 

art&design

2012. 10. 14.
Rekordáron vették Nemes Endre műveit Stockholmban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemes Endre hagyatékának mintegy négyszáz darabját árverezte a svéd Stockholms Auktionsverk 2012. október 3-án. A helyi szaksajtó a Magyarországon született, Prágában majd Svédországban élt művész alkotásait a 20. század egyik legizgalmasabb életművének nevezi. A legdrágább tételért átszámítva 22 millió forintot adtak.
Nágelként született Pécsváradon 1909-ben, már Nemesként végzett a prágai képzőművészeti akadémián, majd a harmincas évek végétől skandináv országokban keresett menedéket: élt Finnországban, Norvégiában, végül Svédországban telepedett le, és itt is hunyt el 1985-ben. 1983-ban 254 művét ajándékozta a pécsi Janus Pannonius Múzeumnak, ahol önálló kiállítást nyitottak az anyagból.

Bár egy professzori címmel és magas rangú állami kitüntetésekkel is elismert művészről van szó, az árverés anyagi sikere még a stockholmi galériás világot is meglepte. A teljes életművet átfogó anyag (a húszas évektől a művész haláláig) 70 százalékát tengerentúli gyűjtők vásárolták meg.

A becsértékek, úgy tűnik, nem befolyásolták a gyűjtőket, a későkubista 1936-os Csendélet állatmaszkkal és plasztik fejjel az eredeti árazás szerint 80-100 ezer svéd koronát ért, ezzel szemben 704 ezerért, vagyis 22 millió forintért kelt el. A Nagy parádé 1944-ből 661 ezer (20,8 millió forint), az Álom fehér lóval szintén 1944-ből 674 ezer koronába került (21 millió forint), holott mindkettő értékét 200-250 ezer koronára becsülték.

Az összes tétel együttes becsértéke 12,5 millió korona volt (390 millió forint), az összleütési ár ezzel szemben elérte a 17,2 milliót (540 millió forint).
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés