bezár
 

art&design

2012. 10. 15.
Vaszary és Ferenczy az árverésen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három remekmű, egy Vaszary János-, egy Ferenczy Károly- és egy Tihanyi Lajos-festmény emelkedik ki a Virág Judit Galéria október 19-i őszi aukciójának anyagából.
Nem véletlenül került a katalógus címlapjára Vaszary János 1938-as Ősz című olajképe, mivel ez Vaszary utolsó műveinek egyike, késői festészetének remeke, jól dokumentált alkotása. A festmény a Magyar Nemzeti Galéria 2007-es gyűjteményes Vaszary-kiállításának egyik központi darabja volt. Ezúttal pedig az aukció legmagasabbra árazott tétele 24 milliós kikiáltási árral, 34-40 millió forint közötti becsértékkel. 
   
A nemzeti képtár tavaly rendezte meg Ferenczy Károly gyűjteményes kiállítását. Mivel a művész életműve sok lappangó képet sejtet, ezért akciót indítottak annak felkutatására. Az egyik legkeresettebb alkotás az éppen a most felbukkant Lovak a vízben (Lóitatás) volt. Az 1900-1903 körüli olaj-vászon technikájú mű pasztózus színeit finom reflexek oldják, a kompozíciót pedig a fények és árnyékok együttese formálja. A képet kiállításon legutóbb 1922-ben láthatta a közönség. A kilencven éve rejtőzködő Ferenczy-remekmű kikiáltási ára 20 millió forint, becsértéke 24 és 32 millió.
   
Ugyancsak 20 millióról indítják (30 és 40 millióra becsülve) Tihanyi Lajos Csendélet zöld palackkal című vásznát. A korai magyar avantgárd festményen az 1908-as dátum szerepel. Ebben az évben Tihanyi első, rövid párizsi tartózkodása alatt megismerkedett Gauguin, Cézanne és a fauve-ok festészetével. Ezek a hatások a festő sajátos képalkotó módszereivel, intenzív színeivel olyan remekművekhez adtak indíttatást, mint ez a csendélet.
   
Rippl-Rónai József képeinek népszerűsége, keresettsége a válság ellenére töretlen. A Virág Judit Galéria árverésén is három műve szerepel. A nagymama köszöntése (Az alvó nagyanyó) a fiatal Rippl-Rónai alkotása 1890-ből. Azok közül a többnyire rejtőzködő szalonképek közül való, amelyeket Párizsban Munkácsy tanítványaként festett. A most Franciaországból hazakerült enteriőrkép kikiáltási ára 7,5 millió, becsértéke 10 és 15 millió forint. Rippl-Rónai késői korszakának gyöngyszeme a Zorka piros barett sapkában című pasztell.

A fiatal nőt ábrázoló ciklus kiérlelt darabja 4,5 millió forintról indul. Míg egy krétarajz feleségéről, Lazarine-ről 3 millió forintról licitálható. 
   
Schönberger Armand festészetében 1920 és 1930 között számos kubista térszemléletű városkép született. E korszak egyik kiemelkedő kvalitású darabja a most 4,5 millióra árazott Nagyváros című vászon.
A hat Mednyánszky László-tájkép, tavaszi vagy havas hegyoldal, erdőrészlet 800 ezertől 4 millióig vihető el. 
   
Az aukció érdemleges tétele még tíz Kádár Béla-, kilenc Scheiber Hugó-, két Ziffer Sándor-, négy Jándi Dávid- és négy Egry József-festmény is.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés