bezár
 

art&design

2012. 10. 16.
Bernát János képei a simontornyai várban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A pécsi Dóm Múzeum után a simontornyai vármúzeumban nyílik kiállítás csütörtökön Bernát János (1910-1964) iparművész, portréfestő alkotásaiból.
 A tárlaton a művész mintegy 30 művét, többségében olajfestményeket - portrékat, aktokat, önarcképsorozatát, bibliai témájú kompozíciókat -, valamint néhány grafikát mutatnak be Dombóvár és a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum anyagából - mondta az MTI-nek Lovas Csilla főmuzeológus, a kiállítás rendezője.
   
A kiállítás elsősorban a művész Egyesült Államokban készült alkotásait tárja a közönség elé, de korai, az 1930-as években Magyarországon született műveiből is ízelítőt ad.

A freskófestőként is ismert Bernát vallási témájú művei között egy, az ötvenes években festett sorozata mellett a Káin és Ábel című nagy méretű, expresszív, a kék különböző árnyalataival megfestett kompozíciója is látható lesz - hívta fel a figyelmet a kiállítás rendezője.
   
A Tolna megyei Nakon született alkotó iparművészeti tanulmányok, majd firenzei és római akadémiai tanulmányok után 1941-ben telepedett le az egyesült államokbeli Mansfieldben. Hazai munkássága alatt jegyzett portréfestővé vált, emellett itthon az újdombóvári római katolikus templom falfestményeit, a tengeren túl a mansfieldi Szent Péter-székesegyház freskóit készítette.
   
Hagyatékának nagy részét özvegye magyar közgyűjteményeknek adományozta; csaknem száz festményét Dombóváron és Nakon őrzik, mintegy félszáz grafikája a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum tulajdonában van.
   
2011-ben a dombóvári helytörténeti múzeum, ez évben pedig Arc-test-lélek címmel a pécsi Dóm Múzeum rendezett műveiből emlékkiállítást; a simontornyai tárlat 2013. március 3-ig látható.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés