bezár
 

art&design

2012. 10. 16.
Festészet napja országszerte 50 helyszínen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar festészet napja (október 18.)alkalmából országszerte mintegy 50 helyszínen kiállításokkal, beszélgetésekkel és nyitott műtermekkel várják az érdeklődőket október 20-ig.
Idén 165 művész mutatja be alkotását a Doyenek, Középgeneráció és Fiatalok című, csütörtökön nyíló kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában, amely egyben a Magyar festészet napja hivatalos megnyitója is - mondta el Atlasz Gábor festőművész, a tárlat egyik kurátora az eseményekről kedden tartott sajtótájékoztatón. 
   
A megnyitón életműdíjat, valamint a fiatal művészeknek járó elismeréseket is átadnak. A megnyitón Vásáry Tamás karmester és zongoraművész, a rendezvény fővédnöke lép fel és mond köszöntőt. A november 4-ig látogatható tárlat ritka esemény, mert ritkán látni ennyi alkotó műveit egyszerre közös térben a festészet ünnepén - hangsúlyozta.
   
Keserű Katalin, Feledy Balázs, Szabó Noémi és Szakolczay Lajos részvételével szimpóziumot rendeznek pénteken Festőnők ma címmel a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben és ugyanott nyílik a Női vonal című kiállítás - közölte Vincze Angéla festőművész, a tárlat kurátora, hozzátéve: a csaknem 60 képet bemutató tárlat október 29-ig látható. 
   
A fesztivál középpontjának számító XI. kerületben emellett pénteken Szentgyörgyi Józsefnek a Gellért szállóban, Veszely Ferencnek az Újbuda Galériában nyílik kiállítása. A Bartók Béla út 1. alatt működő Sensaria Egyesület nyitott műtermében Horváth Krisztián, Horváth Roland, Kovács Lehel, László Dániel, Szabó Ábel, Lőrincz Tamás és Rolik Ádám képeit tekinthetik meg az érdeklődők, a Gárdonyi téren pedig megkoszorúzzák Csontváry emléktábláját.
   
A Szent István-bazilika lovagtermében a Magyar Kárpitművészek Egyesületének alkotásai, a Róth Miksa Emlékházban üvegművészeti tárlat, a Horánszky utcai jezsuita Párbeszéd Házában a Biblia Pauperum című kiállítás várja a látogatókat,
   
A Szolnoki Művésztelep több mint 70 művész alkotásait felvonultató Itt című kiállítása december 15-ig várja az érdeklődőket, a soproni Pannónia Galéria Deák Ilona és Bráda Tibor festőművészek, Bráda Judit bőrdíszműves és Bráda Enikő keramikus iparművészek műveinek ad otthont. Az albertirsai Móra Ferenc Művelődési Házban október 19-én Almásy Ottilia, Babos Zsili Bertalan, Bornemissza József, Bódis Barnabás, Bullet Shih, Katona György, Kelemen Dénes Lehel, Őry Annamária, Szabó Ottó és Szász Tünde alkotásaiból nyílik tárlat.
Magyar festészet napja Szent Lukács - az orvosok és a festők védőszentjének - napjához kapcsolódik.

A kortárs festészetet bemutató rendezvénysorozat éppen tizenegy évvel ezelőtt a Duna Art Csoport kezdeményezésére jött létre.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Interjú Zalka Csenge Virág mesemondóval
Jonathan Levine: Csekély esély
Esterházy az Ódry Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés