bezár
 

art&design

2012. 10. 17.
Fotóhónap 2012: 60 kiállítás országszerte
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Országszerte hatvan kiállításon és rendezvényen keresztül mutatja be a hazai és nemzetközi kortárs fotográfia alkotóit és tendenciáit a Fotóhónap 2012 fesztivál október 24. és december 4. között.
 A kétévente megrendezett programsorozat fő célja, hogy megismertesse a közönséggel a magyar fotográfia kiemelkedő alkotóit, segítse bekapcsolódásukat a nemzetközi szakmai vérkeringésbe, egyben kitekintést adjon a legfrissebb tendenciákról - közölte a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján a Fotóhónap fesztiváligazgatója.
   
Szamódy Zsolt beszámolója szerint a Fotóhónap idén csatlakozott a European Month of Photography elnevezésű nemzetközi szervezethez, így a környező országok fotóhónapjaival is szorosabbra fűződött a kapcsolat. A magyar látogatók a hazai fotográfusok munkái mellett megismerkedhetnek a kortárs görög fotóművészettel, az osztrák fotótörténet 1945 utáni alkotóival és baltikumi fotósok munkáival is találkozhatnak.
   
Mint megjegyezte, a Fotóhónap ebben az évben is alacsony költségvetésből gazdálkodott, a nagyszámú kiállítás megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia anyagi segítsége, valamint az OTP és több kisebb szponzor támogatása tette lehetővé.
   
Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház igazgatója kiemelte: minden lehetőség adott ahhoz, hogy a fotográfia a 21. század magyar művészeti műfaja legyen. Az elmúlt hetekben Hermann Ildi például elnyerte a Lucien Hervé- és Rodolf Hervé-díj közönségdíját, míg Gárdi Balázs Felix Baumgartner-fotóival növelte tovább nemzetközi elismertségét - idézte fel.
   
Sajnos a műfaj finanszírozása mégis rendkívül alacsony - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: a teljes fotóművészeti intézményrendszer össztámogatása nem éri el az évi 30 millió forintot.
   
Kőrösi Orsolya emlékeztetett arra, hogy a Fotóhónap 2012 néhány kiállítása már látogatható, többek között a Mai Manó Házban is. A Nagymező utcai intézmény természetesen számos további tárlatnak, rendezvénynek is otthont ad: közös kiállításon mutatkoznak be a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának alkotói, folytatódik a nagyszabású Folyamatos jelen tárlatsorozat, Urbán Ádám kiállítása az idősebb fotósnemzedék előtt tiszteleg, de a házban tartják a Benkő Imre-portréfilm bemutatóját is - adott ízelítőt a kínálatból.
   
Uhl Gabriella, a Fotóhónap kurátora elmondta, hogy a programsorozat idei hívószavai a Fikció és realitás lesznek, a Fotóhónap nagyobb kiállításai így vizsgálják majd a fotográfus saját és külső világa közötti kapcsolatot, a valóságérzékelés különböző módjait és fokozatait is.
   
A kurátor kiemelte a Fuga Budapesti Építészeti Központ gazdag programját: a Petőfi Sándor utcában többek között kortárs görög fotókiállítás nyílik és itt mutatkozik majd be Farkas Dénes Kalev észt-magyar fotográfus is. Érdekes helyszín lesz az állatkert, ahol két fotókiállítással találkozhatnak a látogatók, az Országos Széchényi Könyvtár Balogh Rudolf munkásságát idézi fel, az A22 Galéria a műfaj határait feszegető tárlatokat fogad be, de Ózdtól Balatonfüreden át Szegedig az ország számos egyéb pontján is számos kiállítás és rendezvény várja a Fotóhónap közönségét - közölte Uhl Gabriella.
   
A rendezvény részletes programja a www.fotohonap.hu honlapon és a 40 ezer példányban terjesztett programfüzetben található meg, a kiállítások anyagából katalógus készül.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

Jonathan Levine: Csekély esély
Esterházy az Ódry Színpadon
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés