bezár
 

art&design

2012. 10. 18.
Kilenc ország fiatal művészeinek alkotásai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kilenc ország hetvenkét képzőművészének műveit mutatja be a Fiatal Európai Alkotók - Kortárs Művészeti Utazó Biennále, amely szombaton nyílik a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.
A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a baranyai megyeszékhelyre 2010 után immár második alkalommal érkező vándorkiállítás nemcsak fontos európai seregszemle, hanem nagy lehetőség a fiatal művészek és műveik megismeréséhez.
   
A biennálén résztvevő országok egyenként nyolc művész vagy művészcsoport munkáival képviseltetik magukat, az alkotások között a festménytől a grafikáig, a fotón át a videoinstallációig számos stílus és mondanivaló "találkozik".
   
"A tárlat, mely a partnerekből álló városok mindegyikében bemutatásra kerül, a jelen inspirálta alkotásokkal egy kaleidoszkópszerűen izgalmas és tanulságos képet nyújt a kortárs európai színtérről" - emelte ki a ZSÖK.
   
Az örökségkezelő kitért rá: a biennálén szereplő magyar munkákat a Fiatal Kortárs Állásfoglalások címmel a pécsi Bóbita Bábszínház egykori épületében tavaly megrendezett kiállításról választotta ki a kurátor által felkért zsűri.
   
Magyarországról a tárlaton az Antimédia, Borsos Lőrinc, Dezső Tamás, Erdei Krisztina, Győrffy László, Kasza Gábor, M. Páll Zoltán és a PR-csoport munkái szerepelnek.
   
"Külön öröm, hogy a Franciaországból 2011 októberében indult program nagydíját másodszor is magyar alkotás, Dezső Tamás Itt, Bárhol című fotósorozata nyerte" - jegyezték meg.
   
A szervezők korábban arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a magyar válogatásban bemutatott kiállítók különböző formavilággal dolgoznak, de közös bennük, hogy a magyar társadalmat foglalkoztató kérdésekre és problémákra kritikusan reflektálnak, legyen az a természetben, a munkában, az emberi kapcsolatokban, a politikában vagy általánosságban az életben tapasztalható negatívumok kiemelése, illetve a kizáró normákkal szembeni elégedetlenség.
   
A nagydíjat elnyert Dezső Tamás fotósorozatában a helyszíneken - utcákon, háztömbökön, grundokon - és az ott élő embereken keresztül tipizálja azt a húsz éve változatlan kelet-európai létet, amely az uniós csatlakozástól függetlenül még mindig az átmenetről szól.
   
A fiatal európai alkotók művei november 10-ig láthatóak a Zsolnay-negyedben, az M21 - Pécsi Galériában.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

Esterházy az Ódry Színpadon
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés