bezár
 

art&design

2012. 10. 18.
Újra kávéház és múzeumbolt a Műcsarnokban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újra kávéház és múzeumbolt a Műcsarnokban Új könyves- és ajándékbolt nyílt Art Box néven a Műcsarnok mélyföldszintjén, ahol immár az intézmény megújult kávézója is rendezvényhelyszínként várja a látogatókat.
Mélycsarnok néven az év elején nyílt meg a Műcsarnok átépített projektgalériája az épület megújulásának első nagyobb lépéseként, majd júniusban az előcsarnokból nyíló művészeti könyvesbolt fejezte be működését, hogy az annak otthont adó díszterem visszakapja eredeti funkcióját – idézte fel a Műcsarnokban zajló átalakítási munkálatokról szóló szerdai sajtóbeszélgetésen az intézmény vezetője.Gulyás Gábor azonban hozzátette: az addigi bérlők által üzemeltetett könyvesbolt kényszerű bezárása egyben lehetőséget nyújtott a Műcsarnok számára egy saját, modern múzeumshop létrehozására. A koncepció szerint a néhány napja megnyílt Art Box kisebb alapterületen működik, de a művészeti könyvek legfontosabb, legfrissebb szeletét kínálja majd a látogatóknak.

"Nemzetközi tendencia, hogy a hagyományos múzeumi könyvesboltok egyre inkább átalakulnak, mivel a drága albumokat már nem a múzeumból cipelik haza a látogatók, hanem a neten rendelik meg" – emlékeztetett az igazgató.Mint kiemelte, az Art Box kínálata ezentúl jobban kötődik majd az aktuális kiállításokhoz a könyvek, kiadványok, ajándék- és dizájntárgyak terén is, a tapasztalatok szerint ugyanis a közönség igényli az ilyen, minőségben és árban is ideillő termékeket.

Gulyás Gábor beszámolója szerint a múzeumshop létrehozása az intézménynek szinte nem került pénzbe – a berendezés például a debreceni Modem megszűnt könyvesboltjából való –, csakúgy, mint a szemközti kávézó átalakítása, amit nagyrészt az új üzemeltető finanszírozott.

"Az idei alagsori fejlesztések mind azt a célt szolgálják, hogy legyen miért lejönni; a tervek szerint a november végén a Mélycsarnokban nyíló Banksy-kiállítás alcíme is Kijárat az ajándékbolton át lesz" – árulta el az igazgató.

Mint elmondta, az egybenyitott térben létrehozott új kávézó klubszerűen fog működni, nem a turistákra szabott árakkal, hosszabb nyitva tartással és rendszeres koncertekkel, beszélgetésekkel, színvonalas művészeti programokkal.Gulyás Gábor az MTI kérdésére közölte, a nyári tetőfelújítási munkálatok befejeződtek, az akkor befoltozott lyukakon már nem ázik be az épület, azóta viszont keletkeztek a tetőn újabb lyukak. Egy nagyobb szabású rekonstrukcióra lenne szüksége a Műcsarnoknak, ahogy az intézmény által fenntartott Ernst Múzeumnak is, ezek azonban az eddigi beruházásoknál nagyságrendekkel több forrást igényelnének – jegyezte meg.

Az igazgató hozzáfűzte: az Ernst Múzeummal egy épületben lévő – annak idején szintén Ernst Lajos által építtetett – Tivolit szeretnék a Műcsarnok üzemeltetésébe vonni, így visszaállna az alapító által elképzelt egységes működés, és egy lépcsőház helyett ismét az eredeti, most elfalazott előtér fogadná az Ernst Múzeum közönségét.

"Már egyeztettem erről Csomós Miklós főpolgármester-helyettessel, aki nyitottnak mutatkozott a felvetésre. A dolog valószínűleg azon múlik, hogy az állam tud-e csereingatlant felajánlani a fővárosnak" – számolt be.

Gulyás Gábor tervei szerint a Tivoli eredeti funkciójában, elsősorban művészmoziként működne, amely a kiállításokhoz kapcsolódó filmeknek, színházi előadásoknak, társművészeti programoknak adna otthont.

Fotó: Balogh Endre

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés